Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Příprava masa před grilováním - rady, doporučení

Před grilováním potíráme maso směsí oleje, koření bylinek a necháme minimálně hodinu odležet.

Jak grilovat drůbeží maso - tipy, rady, doporučení

V průběhu grilování do masa nepícháme, aby nevytekla šťáva. Obracíme kleštěmi na grilování.

Marinování masa před grilováním - využijte tatarskou omáčku, pomerančovou či grepovou šťávu

Přemýšlíte jak rychle namarinovat maso před grilováním? Potřete ho před tepelnou úpravou tatarskou omáčku (ta se skládá z vaječných žloutků a tuku) a pokud chcete mít maso dietnější a méně tučné, namarinujte ho šťávou z pomeranče nebo grepovou šťávou. Maso získá neobvyklou chuť. 

Jak zabránit rychlému vychlednutí jídla při grilování v zimě

Existuje několik triků, k těm základním patři ten, že si talíře předem nahřejete. Nebo i ten, že ugrilované jídlo přiklopíte druhým talířem a zabalíte ho ještě do alobalu. Obvykle to ale není zapotřebí, neboť upečené maso strávníci většinou spořádají ještě dřív, než by vůbec k jeho vychladnutí došlo.

Jak zkrátit čas grilování v zimě na sněhu

Rozhodně počítejte s tím, že v zimě vám bude grilování trvat déle než v letních měsících. Zkrátit čas grilování pomůže také pomůcka - takzvaný zapalovací komín, který rychleji rozpálí brikety nebo dřevěné uhlí na provozní teplotu. Další možností je také plynový gril. Jeho pořízení je ale obvykle dražší záležitost.

Je na grilování lepší dřevěné uhlí nebo brikety?

Můžete grilovat na obojím. V zimě jsou ale výhodnější brikety, neboť obvykle žár z nich vydrží déle. Počítejte ale s tím, že jich na sněhu spotřebujete více než v létě. Je taky důležité, aby byly stoprocentně suché. Kupteje proto s předstihem a uložte na suchém místě.

Jaké potraviny se hodí v zimě na grilování

K zimnímu počasí patři tradičně hutnější pokrmy. Vedle zeleniny, ryb a kuřecího masa lze na grilu připravit vepřové, hovězí, zvěřinu nebo zkuste kachnu. Odvážnější "gril mistři" dokážou na sněhu upéct dokonce i sladký moučník a nebojí se ani ovoce. Třeba ananas je výborný.

Kdy je vhodný gril s poklopem

Tento způsob je vhodný, pokud je nutné potraviny grilovat déle než 25 minut nebo pokud hrozí vysušení či připálení. Poklop zajistí, aby teplo neunikalo a propékání probíhalo rovnoměrně, díky tomu se také nemusí potraviny během grilování obracet.

Jaký gril se hodí na zimní grilování

Pro zimní grilování jsou nejlepší grily s poklopem. S takovými grily můžete grilovat za každého počasí. Poklopy chrání pokrm nejenom před deštěm a sněhem, ale také dokonale zajistí stejnoměrné propečení masa i v rninusových teplotách. Dosažená teplota se pohybuje kolem 180 °C a propékáni probíhá pomocí horkého vzduchu, který obíhá rovnoměrně kolem roštu.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny