Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Jak, jakým způsobem udělat z hub kořenící prášek, jak ho skladovat - postup, návod

Suché houby musíme předem namáčet. Pro rychlejší přípravu je výhodnější, jestliže je mezi dvěma papíry válečkem na nudle rozdrtíme na prášek. Ten uchováváme v uzavřené láhvi a přidáváme do pokrmů jako koření.

Jak skladovat, uchovávat, zavařovat houby, aby neztratily chuť a vůni - postup, návod

Chceme-li houby uchovat co nejvíce čerstvé, zavařujeme je do patentních sklenic - houby neztratí chuť ani vůni. Houby očistíme, nakrájíme a mírně podusíme ve vlastní šťávě. Když jsou téměř vysmahlé, vrství se tak, aby láhve vyplňovaly do 3/4. Uzavřeme a sterilujeme ve 100 °C 60 minut. Při dušení můžeme přidat i máslo.

Jak správně připravit, uvařit houbovou smaženici, nač si dát pozor - postup, návod, doporučení

Připravujeme-li houbovou smaženici, dobře nakrájené houby osolíme a dusíme ve vlastní šťávě. Teprve po chvíli přidáme tuk. Může se totiž stát, že přidáme-li tuk hned, houby ztvrdnou. Dochutíme je solí, mletým pepřem a nebo kmínem.

Jak sušit, usušit houby - postup, návod

Sušení hub je nejstarší a nejvíce používaný druh konzervace. Houby k sušení musí být čerstvé, nepřezrálé a zdravé. Houby krájíme nerezovými noži na plátky silné asi 4 mm. Plátky se kladou na plechy, vzájemně se nesmějí překrývat. Předsoušet se mohou na slunci nebo i v chládku, dosoušet v sušárně nebo otevřené troubě při teplotě 30-40 °C tak dlouho, dokud jsou na povrch lepkavé. Pak se dosuší při maximální teplotě 80 °C. Správně usušené houby se musí lámat. Pokud nechceme, aby se do sušených hub dali moli, smícháme je s trochou soli.

Jak vařit, upravovat houby, aby byly lépe stravitelné - tipy, rady, doporučení

Stravitelnost hub podpoříme, jestliže je při dušení osolíme a zakapeme citronem. Tvrdší houby musíme dusit nejméně 25 až 30 minut.

Jak nakrájet žampiony na plátky snadno a rychle

Větši žampiony nemusite krájet nožem, mnohem rychleji vám to půjde s kráječem na vejce.

Jak zabránit zčernání žampionu

Při zpracováni ořizněte spodni okraj nožičky žampionu, žampiony opláchněte a pokapejte citronem. Po pokapání žampiony nezčernají. 

► Jak dlouho skladovat žampiony v ledničce

Nemyté žampiony můžete v zeleninové přihrádce  v ledničce skladovat 2-3 dny. Žampiony nemyjte, mohly by zplesnivět.

► Jak dlouho namáčet sušené houby

Nejprve sušené houby  důkladně propláchněte  vodou, potom je  nechte namočené ve vodě  nebo ve víně 15-30 minut.

Jak zamrazit houby do zásoby pro omáčky a rizoto

Pokud houby rostou, udělejte si zásobu na omáčky a rizoto. Houby nakrájejte na plátky a spolu s cibulkou poduste na másle. Uložte jednotlivé porce do plastového sáčku a zamrazte.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny