Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Řídká polévka - jak, čím zahustit (bramborové vločky)

Bramborové vločky polévku zahustí a nijak přitom nezmění její chuť.

Řídká polévka - jak, čím zahustit (ovesné vločky)

Vařené nebo syrové vločky polévku nejen zahustí, ale také polévce nedodají žádnou příchuť, naopak ji zjemní, takže ji možná budete muset trochu přikořenit.

Omáčka připálená, přichycená - jak, čím pomoci, zabránit připálené chuti (máslo)

Pokud si všimnete, že se omáčka připaluje a už se přichytává ke kastrolu, rychle ji přelijte do čisté pánve, kde jste rozpustili oříšek másla. Při přelévání se vyhněte škrábání dna, protože i tato část omáčky by mohla zanechat připálenou

Číst dál: Omáčka připálená, přichycená - jak, čím pomoci, zabránit připálené chuti (máslo)

Omáčka tekutá, řídká - jak, čím zahustit (maizena)

Je-li omáčka naopak moc tekutá a vy nemáte čas na prodlužování varu a odpařování vody, nasypte do omáčky lžíci maizeny, která v pár minutách omáčku bezvadně zahustí.

Rajčatová omáčka, ragú kyselé - jak, čím osladit (cukr, smetana)

Pokud má rajčatová omáčka nebo ragú lehce nakyslou chuť, můžete ji odstranit špetkou cukru nebo trochou čerstvé smetany.

Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)

Bramborové knedlíky budou kypřejší, přidáte-li do 1 kg bramborového těsta čtyři lžíce rýžových burisonů.

Zabijačková polévka - jak udělat, zavařit, uchovat

Zabijačková polévka - příprava: Pečlivě očištěnou a omytou vepřovou hlavu zalijeme vodou, přidáme cibuli, česnek, sůl, nové koření a celý pepř a uvedeme do varu. Vaříme mírným varem, aby se polévka nezakalila, až do změknutí masa. Vývar přecedíme hustým cedníkem a ochutíme mletým pepřem, polévkovým kořením, majoránkou a solí. Maso obereme, nakrájíme na menší kousky a vložíme do vývaru. Kroupy propláchneme, uvaříme v mírně osolené vodě a přidáme do hotové polévky. Horkou polévku nalijeme do sklenic, uzavřeme a sterilujeme 50 minut při teplotě 100 C.

Zabijačková polévka - suroviny:

  • 2 a 1/2 kg vepřové hlavy
  • 1/2 kg cibule
  • česnek, majoránka, nové koření, celý pepř, mletý pepř, polévkové koření,
  • sůl
  • 700 g velkých krup

Namrzlé brambory - jak, čím zbavit sladkosti

Namrzlé brambory přeneseme do tmavé místnosti, která má teplotu asi 15 C, a volně je rozložíme. Dýcháním ztratí část cukru, který se v nich vytvořil. Potom je oloupeme a dáme do teplé vody vařit. Když voda vře, slijeme ji a brambory zalijeme novou vařící vodou s lžičkou octa, a potom uvaříme.

Vaječné těsto na zavářku do polévky - nač si dávat pozor (sůl)

Vaječné těsto na zavářku do polévky nesolíme, protože osolením zvlhne a změkne.

Staré brambory bez chuti - jak, čím zlepšit chuť (bujón)

Staré brambory získají lepší chut', když je uvaříme ve vodě s bujónem.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny