Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Koření - která koření se používají do kterých jídel

Koření je v kuchyni nepostradatelné. Některé druhy používáme donekonečna a některá pro neznalost vůbec.   Ochuzujeme tak nejen sebe, ale i rodinu o nezapomenutelné kulinářské zážitky.   V následujícím přehledu jsou uvedena nejpoužívanější a nejznámější koření a jejich použití.  

Bazalka - do polévek, omáček, karbanátků, salátů, i zvěřiny a ryb
Badyán - do kompotů, likérů, pečiva a čínské kuchyně
Bedrník - do polévek, salátů a omáček
Černobýl - na pečenou husu
Chilli - do marinád, bylinkového octa a olejů, indické a čínské kuchyně
Dobromysl - na telecí a skopové maso
Estragon - k pečeným a dušeným masům, do salátů, k nakládání okurek a rajských jablíček
Fenykl - k nakládání zeleniny (zvláště okurek) a do dýňových kompotů
Hřebíček - do rýže, sladkých pokrmů, punčů a červeného zelí, mletý do masových šťáv a omáček
Jalovec - na zvěřinu, zelí, do solných láků a nálevů na maso
Kardamom - do dušených mas, černé kávy, ovocných salátů a dortů
Kari - na kuře, vepřové maso, do indických rýžových pokrmů
Kerblík - do salátů a světlých omáček
Kmín - na vepřové maso, do zelí, pečiva, k pečení husy a kachny
Kopr - k nakládání okurek a do okurkových salátů
Koriandr - k nakládání zeleniny, na krůtu, do pečiva a indické kuchyně
Levandule - k přípravě ryb
Libeček - k přípravě polévek a omáček
Majoránka - do polévek, uzenin, jaternic
Máta peprná - do marinád, na jehněčí maso
Meduňka - k aromatizování rýže, do salátů, nápojů, želé a bowlí
Muškátový květ - do nádivek, polévek a zelí
Muškátový oříšek - do polévek, zelí a indické kuchyně
Myrta - do sladkých pokrmů a při uzení masa
Paprika - do guláše, zeleninových jídel
Pepř bílý - univerzální použití
Pepř černý - univerzální použití
Pepř zelený - na bifteky a paštiky
Pomerančová kůra - do zavařenin a želé
Puškvorec - do ovocných salátů a kompotů
Rozmarýn - na drůbež, ryby a do marinád
Řeřicha - do salátu z okurek, hlávkového salátu, salátu z rajských jablíček
Saturejka - do omáček, fazolového a bramborového salátu, kapusty, omáček, k nakládání okurek a zelí
Sezam - do pečiva
Skořice - na sladké pokrmy, do kávy a svařeného vína
Šafrán - do polévek a rýžových jídel, dortů a sladkého pečiva
Šalvěj - na telecí a skopové maso, ryby a drůbež
Tymián - na drůbež a ryby, do míchaných vajec, k nakládání okurek
Vanilka - k ovocným pokrmům
Zázvor - na maso, do polévek, k sladkým pokrmům

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny