Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady

Bazalka - využití jako koření v kuchyni
Tato jednoletá rostlina, dorůstající výšky až 50 centimetrů, je doslova univerzálním kořením pro každou domácnost. Můžeme ji v syrovém i suchém stavu použít k zelenině, k salátům, k masu a to zvlášť tehdy, nesmíme-li používat pepř. Velmi dobrá je také k nakládání okurek, dodá zcela neznámou chuť rajské omáčce, a proto je typická pro italskou kuchyni, kořeníme s ní těstoviny. Využívají se především čerstvé listy nebo také mražené nebo sušené k ochucení zeleniny, těstovin a luštěnin. Podporuje funkci nadledvinek, které produkují hormony proti stresu. Je vhodné používat bazalku čerstvou, aby si uchovala co nejvíce užitečných a aromatických látek, a proto i do rajčatových omáček na špagety je třeba dávat bazalku až těsně před tím, než stáhneme kastrol z plotny.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny