Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Mléko, mléčné výrobky, vejce, sýr

Příčina zezelenání bílku při vaření vejce - jak se tomu vyhnout?

Proč mi zezelenal bílek při vaření vajec? Vejce jste moc dlouho vařili, nazelenalý odstín bílku vzniká, pokud se vejce vaří více než 12 minut.

Jak prodloužit životnost vajec v ledničce - tipy, rady, doporučení

Papírové kartony na vejce jsou ideální živnou půdou pro bakterie. Proto vejce ihned po nákupu přendejte do pro ně určené přihrádky v ledníčce a obalový karton zahodte.

Salmonelóza z vajec - jak se nenakazit při manipulaci s vejcem

Než ušleháte sníh z bílků, nevybírejte nikdy vaječnou skořápkou kousky žloutků z bílku určeného k ušlehání. Použijte raději lžičku.

Jak zabránit prasknutí vajec při vaření ve vodě

Vejce nepraskají ve vařící vodě, když se před vařením do vody dá 1 vrchovatá polévková lžíce soli. Nemusíte se bát, že vařením v osolené vodě vajíčka získají slanou chuť. Sůl přes skořápku neprochází, takže slaná nebudou.

Jak prodloužit trvanlivost mléka pomocí soli

Aby po otevření vydrželo delší dobu čerstvé a nezkyslo, vhoďte do něj po otevření špetku soli. Mléko vydrží čerstvé a nezkysne po delší dobu. 

Jak zabránit praskání vajec při vaření - propíchnutí nožem

Jak zabránit praskáním vajec při vaření. Vejce při vaření nepraskají, přidáme-li do vody trochu octa nebo velkou lžíci soli. Pokud nemáte sůl ani ocet, udělejte do vajíčka nožem nebo jehlou miniaturní dírku.

Jak zbavit sýr přebytečné vlhkosti

Sýr udržujte pod poklopem. Pod poklop vložte kostku cukru nebo malinkou misku (třeba misku na čajovou svíčku) se solí. 

 

Jak udržet sýr co nejdéle čerstvý a chutný

Hermelín, brie a další druhy sýrů vydrží nejlépe čerstvé pod skleněným poklopem. Pod poklop vložte kostku cukru. Cukr bude vázat vlhkost.

Jak uchovat vaječné žlouty aby neoschly

Zbylé žloutky dejte do skleničky, zalijte studenou vodou zakapejte kvalitním panenským olivovým olejem, zakryjte fólií a vložte do ledničky. Takto vám vydrží žloutky jako čerstvé zhruba do dalšího pečení, nejlépe však dva týdny.

Jak vyšlehat pevný sníh z bílků pomocí citronu nebo soli

Pokud se vám nedaří ušlehat sníh z bílků, přidejte k nim trochu soli nebo pár kapek citronové šťávy. Určitě ho potom pevně našleháte.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny