Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Mléko, mléčné výrobky, vejce, sýr

Jak urychlit vyšlehání sněhu z bílku (sůl)

Při šlehání sněhu přidejte do bílku špetku soli - ušleháte ho rychleji. Šlehací metly nebo šlehač a nádoba na šlehání musí být úplně čisté, suché a odmaštěné.

Jak rozeznat uvařené vejce od syrového

Jak rozeznat uvařené vejce od syrového? Vejce roztočte krouživým pohybem - vařené vejce se točí jako káča, syrové se točí pomalu a nepravidelně a velmi rychle se zastaví.

Jak rozeznat čerstvé vejce od starého (sklenice, voda)

Jak poznáte, jak staré je vejce, které máte v lednici? Čerstvé vejce ve vodě klesne vodorovně ke dnu, už ne tak čerstvé vejce stojí kolmo a staré vejce nebo pukavec plave.

Jak uchovat zbytek nepoužité smetany (mrazák)

Jestliže potřebujete na vaření jen trochu smetany, zbytek můžete zamrazit v tvořítku na led. Smetana vydrží minimálně tři měsíce. Můžete ji používat po porcích k vylepšení polévek.

► Bylinkové máslo k rybám, masu, pečivu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Bylinkové máslo k rybám, masu a pečivu - příprava: Máslo třeme až je nadýchané a zapracujeme do něho najemno nasekané bylinky a citrónovou šťávu a sůl. Pro slavnostní příležitosti můžeme přátele překvapit originálními tvary másla, které natlačíme do formiček na cukroví.   Také máslo můžeme vyválet mezi dvěma papíry na pečení na plát asi 1/2 cm vysoký a z něhož vykrajovátky vykrájíme ozdobné tvary.

Číst dál: ► Bylinkové máslo k rybám, masu, pečivu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Jak zabránit zkysnutí mléka (list křenu)

Mléko nezkysne a zůstane sladké, když do něj vložíte list z křenu.

Ztracené vejce - jak udělat, připravit

Jak udělat ztracené vejce? Pro jejich uvaření toho nepotřebujete moc, stačí vám 3/4 l vody, do které přidejte cca 120 ml octa a lžičku soli. Tuto směs přiveďte k varu. Lžící vytvořte ve vodě velký vír, a do něj rozklepněte vejce.

Číst dál: Ztracené vejce - jak udělat, připravit

Jak od sebe rozeznat uvařené a syrové vejce (talíř)

Pokud si pomícháte vařená a syrová vejce, není nutné je rozbíjet. Stačí vzít mělký talíř a jedno vejce po druhém na něm roztočit. Pokud se vejce točí dlouho a rychle, znamená to, že je vařené. Je to proto, že celý vnitřek je kompaktní a má pevné těžiště.

Číst dál: Jak od sebe rozeznat uvařené a syrové vejce (talíř)

Domácí sýr z oslizlého tvarohu - jak udělat, připravit

Oslizlý tvaroh využijte na přípravu domácího sýra. Tvaroh pokrájejte na kousky, prosolte, přidejte trochu kmínu a světlého piva. Tvaroh natlačte do porcelánového hrnku a dobře zakryjte. Uleželý sýr je slizký a ostře páchne.

Domácí tvaroh - jak udělat, připravit

Domácí tvaroh připravíte z kysaného mléka. Když se mléko srazí, zahřívejte je na mírném teple, pak sejměte ze sporáku a nechte je ještě chvíli stát a usadit. Pak je nalijte do kalikového sáčku, nechte vytéct syrovátku a sáček zatižte tak, aby tvaroh dobře odkapal.

Číst dál: Domácí tvaroh - jak udělat, připravit

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny