Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Mléko, mléčné výrobky, vejce, sýr

Praskání vajec při vaření - jak, čím zabránit (ocet)

Aby vejce nepraskla, přidejte pár kapek octa do vody, v níž se vaří.

Pařížská šlehačka - jak udělat, připravit (smetana, cukr, kakao)

Na Pařížskou šlehačku si připravte 250 ml smetany ke šleháni, 2 lžíce krupicového cukru a 1 lžíci kakaa.   Smetanu s cukrem a kakaem promíchejte a za stálého míchání přiveďte k varu, ale nevařte. Odstavte a uložte přes noc do lednice.

Číst dál: Pařížská šlehačka - jak udělat, připravit (smetana, cukr, kakao)

Loupání vajec - jak oloupat, zbavit skořápky snadno a rychle (hrnec, voda)

Jak jednoduše a bez ztráty materiálu oloupat vajíčka natvrdo? Uvařená vejce slijte a zatřeste jimi v kastrolu ze strany na stranu, aby skořápky popraskaly. Pak na ně napusťte ledovou vodu a nechte chvíli stát. Voda vnikne pod skořápku a loupání půjde snadno.

Vajíčka, vejce déle vydrží čerstvá - jak to udělat, co použít (olej)

Než vyjíčka uložíte do chladničky, potřete je rostlinným olejem, výrazně jim tak prodloužíte život.

Strouhání měkkého sýru - jak to udělat, co použít (mrazák)

Potřebujete nastrouhat měkký sýr? Vložte ho na půl hodiny do mrazáku a struhadlo jemně potřete olivovým olejem - tak se vám podaří vyhnout se ucpaným a ulepeným dírkám.

Míchaná vajíčka bez použití tuku - jak udělat, uvařit (minerálka)

Jak udělat míchaná vajíčka bez tuku? Na dno teflonové pánve nalijte zhruba 5 cl minerálky, přiveďte k varu a přilijte na ni rozšlehané vejce. Ta za občasného míchání nechte srazit.

Jak od sebe rozpoznat vařené a syrové vejce

Jestli si promícháte vařená a syrová vejce, vezměte měkký talíř a 1 vejce po druhém na něm roztočte. Když se vejce točí dlouho a rychle, znamená to, že je vařené. Je to proto, že celý vnitřek je kompaktní a má pevné těžiště. Jestliže se točí křivě a krátce, bude syrové.

Domácí sýr - jak udělat, vyrobit

Pro výrobu domácího sýra nalijte do uzavíratelné nádoby 250 ml kysané smetany, dobře uzavřete a poté nádobu po dobu 5 minut pořádně protřásejte. V misce se tvoří třesením sýrová hmota, kterou ihned vyklopte na talíře a nezakrytou nechte přes noc odpočinout na tmavém a chladném místě.

Číst dál: Domácí sýr - jak udělat, vyrobit

Mléko těžko stravitelné - jak, čím napomoci lepšímu trávení (soda, cukr)

Pokud je pro vás mléko těžko stravitelné, ale přesto ho máte vypít v koktejlu nebo ho použít v nějakém receptu, smíchejte mléko s trochou sody a oslaďte ho. Bude stravitelnější.

Naprasklé vejce - jak zabránit vytečení při vaření (citron)

Pokud jsou vejce lehce naprasklá, dříve než je dáte vařit, natřete prasklé místo plátkem citronu a do vody je vkládejte opatrně na lžíci.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny