Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Džem z lesního ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Džem z lesního ovoce - příprava: Maliny, borůvky a ostružiny přeberte, odstopkujte, propláchněte vodou a nechte v cedníku okapat. Vložte do většího hrnce, mírně podlijte vodou, přiveďte k varu a vařte na malém plameni asi 5 minut. Občas zamíchejte. Přidejte želírovací cukr, vanilkový cukr (nebo vanilkovou esenci) a kyselinu citronovou a za občasného míchání vařte ještě dalších 5 minut.

Poté vyzkoušejte, jestli džem dobře želíruje - trochu jej kápněte na talířek a nechte vychladnout. Neměl by se už roztékat. Pokud je řídký, přidejte kyselinu citronovou. Hotový džem naplňte s pomocí širšího trychtýře do čistě vymytých sklenic, zavíčkujte a postavte víčkem dolů (aspoň na 5 minut), aby se víčka "chytla". Při chladnutí džemu byste měli slyšet charakteristické lupnutí víčka, které znamená, že je ve sklenici správný podtlak a džem by se neměl zkazit.

 

Džem z lesního ovoce - suroviny:

  • 1 kg lesního ovoce (maliny, borůvky, ostružiny)
  • 600 g želírovaciho cukru
  • 2 baličky vanilkového cukru nebo 1 lžičku vanilkové esence
  • 1 lžičku kyseliny citronové

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny