Ovoce, povidla, zavařeniny
► Jak využít slupky z jablka (čaj)
Zveřejněno: čtvrtek 1. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3994x
Slupky z oloupaného (důkladně omytého) jablka nevyhazujte. Připravte si z nich raději dobrý uklidňující čaj.
► Jak zabránit zhnědnutí ovoce - nakrájeného, čerstvě oloupaného (citronová šťáva)
Zveřejněno: čtvrtek 1. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1866x
Čerstvě nakrájené ovoce (jablka, hrušky nebo banány) pokapte citronovou šťávou - nezhnědne.
► Jak zpomalit stárnutí ovoce (česnek mezi plody)
Zveřejněno: čtvrtek 1. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1662x
Několik stroužků česneku vložte mezi čerstvé ovoce - to se nebude tak rychle kazit. Česnek obsahuje látky, které pokud se uvoňují do okolí, ovlivňují rychlost stárnutí ovocných plodů.
Ostružinový džem s rumem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 8. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3862x
Ostružinový džem s rumem - příprava: Očištěné a omyté ostružiny vložte do hrnce, podlijte trochou vody a uveďte k varu. Vařte na mírném plameni asi 10 minut. Můžete je trochu rozmačkat šťouchadlem na brambory. Poté přidejte želírovací cukr a kyselinu citronovou a vařte 5 minut - občas promíchejte. Nakonec přidejte rum nebo rumovou esenci.
Číst dál: Ostružinový džem s rumem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Jablečný džem s rumem a skořicí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 8. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2650x
Jablečný džem s rumem a skořicí - příprava: Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Dejte do hrnce, zalijte moštem nebo džusem, přidejte kyselinu citronovou a koření a přiveďte k varu. Poté postupně po částech vmíchejte cukr a vařte do zhoustnutí. Když je džem dostatečně hustý, vyjměte koření, přilijte rum a naplňte
do vymytých horkých skleniček. Otočte víčkem dolů aspoň na 5 minut, aby se víčka chytla.
Číst dál: Jablečný džem s rumem a skořicí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Džem z černých třešní - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 8. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2048x
Džem z černých třešní - příprava: Vyzrálé černé třešně omyjte a vypeckujte. Dejte je do většího kastrolu, trochu podlijte vodou, přidejte koření a kyselinu citronovou a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut a přidejte želírovací cukr. Opět povařte a vyzkoušejte, jestli džem na talířku tuhne. Pokud ne, přidejte kyselinu citronovou. Z hotového džemu vyjměte koření, přidejte rum a esenci a naplňte do umytých nahřátých sklenic.
Číst dál: Džem z černých třešní - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Džem z černého rybízu za studena - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 8. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2571x
Džem z černého rybízu za studena - příprava: Černý rybíz očistěte, omyjte a umelte nebo odšťavněte. Do směsi pak postupně přidávejte cukr - po částech - míchejte, dokud se zcela nerozpustí, a pak přidejte další část. Když máte všechen cukr zapracovaný a zcela rozpuštěný, naplňte džem do vymytých sklenic, navrch každé skleničky nalijte lžičku rumu a zavíčkujte. Uložte na chladném tmavém místě, vydrží nejméně rok.
Číst dál: Džem z černého rybízu za studena - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Rybízový džem bez želírovacího cukru - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 8. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1918x
Rybízový džem bez želírovacího cukru - příprava: Rybíz obsahuje hodně pektinu, a proto na přípravu domácího rybízového džemu nebudete potřebovat želírovací cukr, vystačíte si s tím obyčejným krystalovým. Očištěný rybíz umelte nebo odšťavněte. Šťávu nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte 10 minut. Potom vmíchejte cukr a vanilkový cukr (nebo vanilkovou esenci) a za občasného míchání vařte dalších 10 minut.
Džem z lesního ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 8. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2227x
Džem z lesního ovoce - příprava: Maliny, borůvky a ostružiny přeberte, odstopkujte, propláchněte vodou a nechte v cedníku okapat. Vložte do většího hrnce, mírně podlijte vodou, přiveďte k varu a vařte na malém plameni asi 5 minut. Občas zamíchejte. Přidejte želírovací cukr, vanilkový cukr (nebo vanilkovou esenci) a kyselinu citronovou a za občasného míchání vařte ještě dalších 5 minut.
Číst dál: Džem z lesního ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Jak oloupat mandarinku snadno a rychle
Zveřejněno: pondělí 15. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2165x
Místo klasického loupání slupky mandarinku na obou koncích skrojte a do půlky ji nařízněte. Pak nakrojenou mandarinku jakoby rozbalte - dá se krásně rozdělit na jednotlivé dílky.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak rozetřít marmeládu na pečivo bez použití nože snadno a rychle (vidlička)
- Meruňkový džem s levandulí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Švestkový džem s ořechy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Borůvkový džem s chia semínky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Jahody v rumu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Jak využít starý oschlý pomeranč - nevyhazujte jej!
- ► Džem z černých jeřabin - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
- ► Kompot z rebarbory a jahod - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Rebarborovo-jahodový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Další rady v kategorii
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Broskve naložené v brandy - recept
-
Broskvová marmeláda s jablky - recept
-
Broskvová povidla - recept
-
Broskvová přesnídávka - recept
-
Broskvový džem - jak připravit, udělat
-
Broskvový džem - recept
-
Brusinkový kompot - recept
-
Brusinky naložené ve víně - recept
-
Brusinky naložené ve vlastní šťávě - recept
-
Brusinky s jablky - recept
-
Čím zdravě okyselit omáčku - tipy, rady, doporučení (citrón)
-
Citron - jak získat maximum šťávy (vroucí voda)
-
Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (horká voda)
-
Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (válení)
-
Citronový džem s limetkami - recept
-
Citrusový džem z domácí pekárny - recept
-
Co udělat se sušeným ovocem před jeho použitím - rady, doporučení
-
Cuketa jako ananas - jak připravit, udělat
-
Cuketová marmeláda - jak připravit, udělat
-
Cuketový džem - jak připravit, udělat
-
Delikátní pochoutka z pomerančů pro děti - postup, návod
-
Dětská hroznová marmeláda, marmeláda z hroznů - recept
-
Domácí citrónový sirup - recept, postup, návod
-
Drobné ovoce ve vlastní šťávě - jak připravit, udělat
-
Džem z arónie, černého jeřábu - recept
-
Džem z arónie, černého jeřábu a jablek - recept
-
Džem z broskví, meruněk a manga - jak připravit, udělat
-
Džem z černého rybízu za studena - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z černých třešní - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z kiwi a jahod - recept
-
Džem z kiwi s ananasovou příchutí - recept
-
Džem z kiwi s jablky - jak připravit, udělat
-
Džem z lesního ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z letního ovoce - recept
-
Falešná grapefruitová marmeláda - recept
-
Fíková marmeláda s vínem - recept
-
Fíkový džem, jam - recept
-
Fíky slepené - jak, čím odlepit, oddělit od sebe (trouba)
-
Hnědnutí hrušek při rozkrojení - jak, čím zabránit, zamezit (citronová šťáva)
-
Hroznové víno čerstvé - jak, podle čeho poznat při nákupu
-
Hroznové víno nezralé - jak nechat dozrát
-
Hroznové víno s jablky - recept
-
Hroznový džem z domácí pekárny - recept
-
Hrušková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Hrušková marmeláda bez cukru - recept
-
Hrušková marmeláda s mátou - recept
-
Hrušková marmeláda s želírovacím cukrem - recept
-
Hrušková povidla - jak připravit, udělat
-
Hrušková povidla - recept
-
Hrušková přesnídávka - recept
-
Hruškový džem - recept
-
Hruškový džem s jablky - jak připravit, udělat
-
Hruškový kompot - recept
-
Hruškový med - recept
-
Jablečná nugeta - recept
-
Jablečná nutella, nutella z jablek - recept
-
Jablečná přesnídávka, přesnídávka z jablek - recept
-
Jablečný džem s rumem a skořicí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Jablka zavařená ve vlastní šťávě - recept
-
Jablková marmeláda s bezinkami - jak připravit, udělat
-
Jablková povidla - recept
-
Jablkové želé s ananasem - recept
-
Jablkový džem s citrusy - recept