Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Hovězí po burgundsku (Boeuf Bourguignon) - recept, postup, návod na výrobu

Hovězí po burgundsku (Boeuf Bourguignon) - suroviny:1 kg hovězí kližky, 100 g špeku, 200 g žampionů, 3 větší mrkve, 4 středně velké cibule, 20 nakládaných perličkových cibulek, několik stroužků česneku (podle chuti), 3 lžíce rajského protlaku, 500 ml silného hovězího vývaru, olivový olej, tymián, rozmarýn, bobkový list, kousek másla, mouka, celý černý pepř sůl a půl litru kvalitního červeného vína (např. Pinot Noir, Cabernet Sauvignon nebo Merlot; obecná rada pro výběr vína vhodného při vaření zní: použijte takové, které vám chutná a druhou lahev si otevřete k jídlu).

 

Recept, postup: slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme v rozehřátém hrnci. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev, celé větvičky rozmarýnu a tymiánu, bobkový list a máslo. V hmoždíři rozdrtíme pepř, maso nakrájíme na kostky, osolíme ho, opepříme a lehce zakápneme olivovým olejem. Směs rukama promícháme, lehce zaprášíme moukou a opět promícháme. Žampiony a česnek nakrájíme na čtvrtky, vsypeme do hrnce, osolíme, opepříme a promícháme. Přidáme perličkové cibulky, rajský protlak a opět chvíli restujeme. Nakonec do hrnce přidáme maso, zalijeme vývarem a většinu červeného vína. Zvolna dusíme dvě hodiny (doba dušení může být i delší. Maso by na konci dušení mělo být opravdu měkké). Tekutina v hrnci by celou dobu měla jemně probublávat, pokud je třeba, přilijeme víno. Hotové hovězí po burgundsku servírujeme s domácím chlebem anebo s čerstvou křupavou bagetou. (Před podáváním odstraníme bobkový list a větvičky bylinek.)

hovezi-po-burgundsku-boeuf-bourguignon-recept-postup-navod-na-vyrobu 

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny