Jak vyrobit domácí jogurt a neudělat chybu - postup, recept, zkušenosti, návod, informace
Zveřejněno: pondělí 9. únor 2015 | Zobrazeno: 4155x
Výroba jogurtu. Někdy začátkem loňského roku jsem pořídil jogurtovač. A pustili jsme se do výroby. Se střídavými úspěchy jsme dokázali vyrobit dávku kvalitního jogurtu, přes řídký až po něco, co když se nechalo přes látku vykapat, byl obstojný tvaroh. Zoufale jsem sháněl čerstvé mléko až ze statku, sváděli jsme to na nekvalitní jogurt z obchodu (kolikrát se syrovátkou a tedy v našich očích asi už prošlý, starý), do litru mléka se střídavým úspěchem jsme vmíchávali maxi jogurt.
Přestalo mne to bavit a začal se shánět po informacích, které mi osvětlí záhadu úspěšné výroby jogurtu. Nalezl jsem návod a vysvětlení proč tak a ne jinak a od té doby produkujeme jogurty jedna báseň. Zásady kvalitního jogurtu, které je bezpodmínečně dodržet. Jogurtové kultury jsou čistotnější jak lidi. Jsou háklivé na sebemenší neviditelné znečištění. Takže po dodržení následného postupu, není šance, aby se jogurt nepovedl. Mléko (základ 1 litr) zahřejeme nejlépe v mlékovaru na orientační teplotu, kdy vložením prstu do mléka máme pocit, že déle jak asi pět vteřin ho tam neudržíme. Na mléku se ještě netvoří škraloup. Mléko odstavíme a necháme chladnout. Druhá orientační teplota, po vnoření prstu do mléka necítíme ani teplo, ani chlad. Takže tělesnou teplotu. Mezi tím si připravíme nádoby, ve kterých jogurt budeme tvořit. Kelímky z jogurtovače, nebo malé skleničky s víčky např. od majonézy. Čisté kelímky si dáme do nádoby (hrnce) i s víčky a přelijeme je vroucí vodou. Kelímky to v pohodě přežijí. Pak je vyjmeme, nevytíráme, ale necháme volně okapat. Kapky zbytků vody nevadí při nalévání jogurtové hmoty. Do vychlazeného mléka na tělesnou teplotu vmícháme jeden malý jogurt, já používám klasik Olma 150 g. Rozmícháme kvedlačkou a nalejeme do kelímků. Další postup dle návodu jogurtovače. Já požívám jogurtovač Steba. Základní doba nastavení na 8 hodin. Několik postřehů. Jogurt MUSÍ obsahovat živé jogurtové kultury. Je dost jogurtů, které mají napsáno jen jogurtové kultury. Špatně. Musí být živé jogurtové kultury. Něco k mléku. Plnotučné mléko vyprodukuje hustý jogurt, polotučné má jogurt řidší. Rozdíl mezi krabicovým a čerstvým neumím vysvětlit. Jsou na chuť i kvalitu k nerozeznání. Je-li rozdíl, neumím pojmenovat. Čím déle se v jogurtovači tvoří, je hustší, ale taky kyselejší. Dávám vrchovatou kávovou lžičku moučkového cukru do 1 l. mléka ještě před ohřevem a dobu výroby na devět hodin. Pro mé a naše chuťové buňky je super. V zimní sezoně používám ještě skleničky od majonézy. To pak dělám ze tří litrů mléka a dvou jogurtů. Vychází na devět skleniček a osm kelímků. Skleničky stavím k topení. Večer založím, ráno je hotový. Vychlazený z lednice je špičkový. Z víček kelímků sklepávám po výrobě zkondenzované kapky vody do odpadu. Z posledního kelímku domácího jogurtu lze vyrobit další litr nového jogurtu. Provádím max. jedenkrát. Tak hodně zábavy, úspěchů a dobrou chuť.
Zdroj: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Zdroj článku: Česká televize, Prima TV
Další rady v kategorii
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborový salát se slaninou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Brambory s česnekovou náplní - recept
-
Bruschetta s dietní rajčatovou pomazánkou - recept
-
Bruschetta s mangoldem a uzeným pstruhem - recept, postup, návod na výrobu
-
Bruschetta s pestem a cherry rajčátky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Bůčková roláda - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Budapešťská pomazánka na chlebíčky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Bulgurový salát - recept, postup, návod na výrobu
-
Bulharský tarator - recept, návod na přípravu, postup výroby
-
Bylinková šunka s medem - recept, postup, návod na výrobu
-
Bylinkové karbanátky z ovesných vloček - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Bylinkový burger, burger s bylinkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Bylinkový chleba, bylinkový kváskový chléb - postup, návod, recept, výroba
-
Bylinkový ledový čaj - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Carpaccio z řepy a žampionů s parmazánem - recept
-
Celerový salát se sojanézou na poruchy erekce, mužskou potenci - recept, návod, postup výroby
-
Celestýnské nudle do polévky - recept, postup, návod, výroba
-
Česnek - Tinktura na odstranění česnekového zápachu z úst
-
Česnekačka, česneková polévka s tvarůžky - recept, postup, návod
-
Česneková polévka proti chudokrevnosti - recept
-
Česneková polévka s vejcem - recept
-
Česneková polévka se slávkami a krevetami - recept
-
Česneková polévka se zakysanou smetanou - recept
-
Česnekové krutony s tymiánem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Česnekové toasty - pomoc, při zánětu dásní - recept
-
Česnekový konfit - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Chili, chilli con carne - recept, postup, návod, suroviny
-
Chilli marmeláda z chilli papriček, zázvoru a česneku - recept, postup, návod, výroba, suroviny
-
Chipsy z parmazánu - recept, postup, návod k výrobě
-
Chipsy, "brambůrky" z červené řepy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Chlebové řízky, řízky z chleba - recept
-
Chlebovník z pohanky, pohankové mouky - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Chlebový kvas s bylinkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Chmelová limonáda - recept, postup výroby, návod
-
Cibulový sirup - recept, postup, návod
-
Citrónová limonáda - recept, postup, návod, příprava, výroba
-
Citronový dort s medem - recept, postup, návod
-
Citronový koláč - recept, postup, návod
-
Citrusový salát s medem - recept, postup, návod
-
Cizrnová polévka, polévka z cirzny - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Co udělat se zbylými palačinkami z předchozího dne - recept
-
Co uvařit, udělat ze zbylé bramborové kaše - recept
-
Čokoládové tyčinky z pohanky, pohankové mouky - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Creme brulee, crème brûlée - recept, postup, návod, suroviny, příprava
-
Datlové kopečky z pohanky, pohankové mouky - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Domácí bake rolls - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí chléb z pohanky, z pohankové mouky - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Domácí hořčice - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí hranolky ze sladkého bramboru batátu - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Domácí karamel - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí kečup - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí müsli tyčinky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí nanuk míša s čokoládovou polevou - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Domácí octová zálivka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Domácí ovocný nanuk (meruňkovo-jahodový) - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí ovocný nanuk rybízo-smetanový - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí pribináček s jahodovým pyré - recept, pstup, návod, příprava, suroviny, ingredience:
-
Domácí ruská zmrzlina - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Domácí ruská zmrzlina - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí skořicový cukr za 60 Kč/1 kg - recept, postup, návod
-
Domácí šlehačka - recept
-
Domácí sušenky bebe dobré ráno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí tatarská omáčka - recept, postup, návod na výrobu
-
Domácí těstoviny - recept, postup, návod
-
Domácí těstoviny s omáčkou z dýně Sweet Dumpling - recept, postup, návod na výrobu
-
Domácí výroba nanuku z ananasu a jahod - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Dort z červené řepy - recept, postup, návod
-
Dresing, dresink na zeleninový salát z okurky, papriky, ledového salátu a vajíčka
-
Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Dumlíková polévka - recept, postup, návod, výroba
-
Dušená kapusta s rajčaty a mátou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Dýňová krémová polévka s ementálem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Dýňová polévka - recept, postup, návod k výrobě
-
Dýňové muffiny - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Dýňové noky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Dýňové pyré - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, výroba
-
Dýňový dezert - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Dýňový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, výroba
-
Dýňový rumový hrnec - recept, postup, návod k výrobě
-
Dýňový sýr - recept, postup, návod k výrobě
-
Estragonové víno - recept, návod, postup, výroba