Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Suši maki - recept

Suši maki - příprava rýže: Nejprve rýži zbavíme přebytečného škrobu: nasypeme ji do cedníku a proplachujeme studenou vodou, dokud voda neodtéká čirá. Rýži vaříme v kastrůlku s dvojnásobným množstvím vody (na jeden šálek rýže potřebujeme dva šálky vody). Přivedeme k varu, necháme dvě minuty povařit a odstavíme z ohně. Rýži

necháme odpočívat deset minut pod pokličkou a dalších deset minut bez pokličky. Zahřejeme dvě lžíce octa, lžíci soli a lžíci cukru a rýži touto směsí polijeme.

Suši maki - příprava náplně: Okurku nakrájíme na malé kostičky a dáme stranou. Krevety a lososa necháme dvě hodiny marinovat v oleji s octem, koprem a estragonem. Nakrájíme lososa a krevety na kousky a smícháme s okurkou. Odložíme stranou.

Suši maki - příprava: Suši maki se připravuje pomocí bambusové podložky. Plátky řasy nori položíme hladkou stranou na podložku. Vlhkými prsty dáme na řasu vrstvu rýže. Horní část necháme volnou, abychom řasu mohli stočit do válečku. Na dolní část položíme náplň. Řasu pomocí podložky zatočíme, přísady přidržujeme prsty. Ostrým nožem z válečku odkrajujeme kousky silné 2 až 3 cm. Pro každou osobu se doporučuje 7 až 10 kousků. Je dobré nůž před každým řezem namočit, jednotlivé kousky tak budou vypadat lépe. Podáváme se sójovou omáčkou.

Suši maki - suroviny:

  • 2 šálky krátkozrnné rýže na suši
  • rýžový ocet
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 plátek lososa
  • 150 g krevet
  • 2 okurky
  • sójová omáčka
  • řasy nori
  • bambusová podložka

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny