Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Mražení, zmrazování brokolice - jak to udělat

Brokolici zpracováváme co nejdříve po sklizni, aby neztratila vodu a nezvadla. Nejprve odřízneme dřevnaté části a zevní listy. Hlavičky namočíme do slané vody (2 lžičky soli na 4 litry vody), aby z nich vylezl hmyz a housenky.

Stačí obyčejně půl hodiny. Pak růžičky omyjeme pod tekoucí vodou, upravíme konce stopek tak, aby byly vzhledně zaříznuty, a hlavičky vytřídíme podle velikosti, abychom v každém balení měli stejně silné a dlouhé kousky. Najednou nepředváříme více než 1/2 kg zeleniny. Tenké hlavičky potřebují 3 minut, střední 4 minuty a silné
5 minut. V ledové vodě rychle ochlazenou brokolici osušíme a opatrně naskládáme do krabiček, hlavičkami střídavě na obě strany. Nahoře necháváme asi 1 cm volného prostoru. Uzavřeme, označíme a zmrazíme. Množství je určeno vždy podle předpokládané jednorázové spotřeby.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny