Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Mražení, zmrazování hub, hřibů - jak to udělat

Předvařování hub před zmrazováním je důležité. Nepředváříme víc než 1/2 kg hub najednou. Vkládáme je ve smaltovaném nebo nerezovém cedníku či košíku do vařící vody s přísadou kyseliny citrónové, aby netmavly (1 lžíce kyseliny citrónové na 3 litry vody). Rychle zchladíme v ledové vodě, necháme okapat a osušit na filtračním papíře.

Doba předváření 1 a 1/2 min. Okapané a osušené houby skládáme do kartónů, pod víčkem necháváme necháváme asi 1 cm volného prostoru. Uzavíráme, označíme a zmrazujeme. Krájené houby můžeme nejdříve podusit na másle (na 1/2 kg hub asi 6 lžic rozpuštěného másla), ale nesolíme. Podusíme je asi 5 minut. Rychle zchladíme a přebytek tuku slijeme. Naplníme do obalu, uzavřeme, označíme a zmrazíme. Mikroténové sáčky nejsou jako obal pro houby vhodné, protože nezabrání šíření houbové vůně do okolí. Ostatní potraviny jí rychle načichnou. Proto musíme volit jako obal dobře těsnící dózy z umělé hmoty.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny