Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Domácí sirup - jak uchovat, skladovat, nač si dávat pozor

Takto uchovaný, po domácku připravený sirup, vám vydrží dlouhou dobu. Dodržujte tyto zásady.

Pokud při přípravě sirup vaříme, udržujeme co nejnižší teplotu, aby cukr nezačal karamelizovat a sirup nezhořkl. Sklenice či láhve, do kterých sirup plníme, musí být dokonale umyté a vyvařené či vypařené vroucí vodou. Sirup lijeme do nádob ihned, nečekáme, až zchladne. Jen tak dojde k tzv. sterilaci bez obalu. Nádoby ihned uzavřeme a uchováváme v temnu a chladu. V případě větších zásob můžeme sirupy ještě zavařit. Po otevření uchováváme sirup v lednici. Vydrží zhruba měsíc. Výhodné jsou menší lahvičky - jestli sirup spotřebováváme pomalu, nebude hrozit, že se zkazí třeba celá otevřená litrovka. Sirup nikdy nepijeme přímo z láhve, nenabíráme olíznutou lžící… jen tak předejdeme jeho kontaminaci a případnému zkvašení.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny