Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Uchování potravin

Tvrdý sýr vydrží déle čerstvý - jak skladovat (cukr)

Plátky tvrdého sýra vydrží v chladničce v mikrotenovém sáčku dlouho čerstvé, když k nim přidáte dvě kostky cukru.

Co se zbylou šlehačkou - jak uchovat, použít (pusinky)

Pokud vám zbyla šlehačka, můžete ji bez obav zamrazit. Plech nebo mrazuvzdorný tác vyložte pečícím papírem a lžičkou nebo cukrářským tvořítkem vytvořte kopečky případně jiné tvary. Vložte do mrazáku, a jakmile šlehačka zmrzne, přemístěte ji do sáčku či plastové krabičky. Mražené pusinky jsou výborné do kávy nebo horké čokolády.

Ocet zůstane čirý, čerstvý - jak to udělat, co použít (dřevěné uhlí)

Ocet zůstane dlouho čerstvý a čirý, když do láhve vhodíte kousek dřevěného uhlí.

Pažitka v lednici déle vydrží - jak to udělat, co použít (voda, alobal)

Utržená pažitka vydrží v ledničce čerstvá několik dní, když ji nejdříve důkladně propláchnete pod tekoucí studenou vodou, pak necháte okapat a zabalíte do alobalu. Při použití jen rozbalíte alobal, nakrájíte potřebné množství a znovu zabalíte.

Zbylé bílky - jak skladovat, uchovat

Zbudou-li vám bílky, nalijte je do mikrotenového sáčku a uložte do mrazáku. Před použitím je nechte v chladničce rozmrazit - ušleháte z nich krásně tuhý sníh.

Cibule v lednici déle vydrží - jak to udělat, co použít (máslo, olej, alobal)

Rozpůlenou cibuli můžete uchovat v chladničce, když ji potřete máslem nebo olejem a zabalíte do alobalu - pak nebude plesnivět a uchová si plnou chuť.

Jak uchovat zmrazené potraviny při stěhování

Při stěhování může nastat problém s potravinami v mrazáku. Den předem nařiďte regulátor mrazení na maximum - uložené potraviny nakumulují dostatek chladu na cestu. Vložte je do mrazicích tašek nebo pečlivě zabalte do několika vrstev novin a poté ještě do peřin.

Číst dál: Jak uchovat zmrazené potraviny při stěhování

Nůžky tupé, nenabroušené - jak, čím nabrousit bez brousku (skelný papír)

Nůžky, které už špatně stříhají, přibrousíte tak, že jimi několikrát přestřihnete jemný skelný papír.

Mražení, zmrazování hub, hřibů - jak to udělat

Předvařování hub před zmrazováním je důležité. Nepředváříme víc než 1/2 kg hub najednou. Vkládáme je ve smaltovaném nebo nerezovém cedníku či košíku do vařící vody s přísadou kyseliny citrónové, aby netmavly (1 lžíce kyseliny citrónové na 3 litry vody). Rychle zchladíme v ledové vodě, necháme okapat a osušit na filtračním papíře.

Číst dál: Mražení, zmrazování hub, hřibů - jak to udělat

Mražení, zmrazování fazolí - jak to udělat

Lusky pnoucích fazolí sklízíme pro zmrazování dříve, než dosáhnou délky 18 cm. Po odstranění špiček a stopek je krájíme na příčné špalíčky 2,5 cm dlouhé. Silnější lusky keřových fazolí krájíme buď příčně, nebo i podélně. Omyté a osušené celé fazolky předváříme 3 minuty, krájené 2 minuty.

Číst dál: Mražení, zmrazování fazolí - jak to udělat

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny