Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Uchování potravin

Mražení, zmrazování tykví, cukety - jak to udělat

Tykve, cukety nakrájíme na kolečka nebo kostičky a předváříme nanejvýš po 1/2 kg najednou. Kolečka nebo kousky vkládáme do vařící vody ve smaltovaném nebo nerezovém cedníku, popřípadě v plátěném vaku, necháme jen 1 minutu prohřívat, ale ne vařit.

Číst dál: Mražení, zmrazování tykví, cukety - jak to udělat

Mražení, zmrazování špenátu - jak to udělat

Nepoškozené dobře vyprané listy špenátu v menších dávkách vkládáme do vařící vody. Po 30 vteřinách je vyjmeme a rychle ochladíme v ledové vodě (s kousky ledu). Scedíme a buď z nich jen vymačkáme přebytečnou vodu a vkládáme je celé do obalu v množství, které bude moci být spotřebováno najednou, uzavřeme, označíme a zmrazíme, nebo scezený špenát rozmixujeme a pak plníme do obalu.

Mražení, zmrazování růžičkové kapusty - jak to udělat

Okapané hlavičky růžičkové kapusty před mrazením předváříme. Do vody na předváření se doporučuje přidat 1 lžičku octa na 4 l vody. Ocet zmírňuje nepříjemný kapustový pach při předváření. Dobu předváření musíme velice přesně dodržet.

Číst dál: Mražení, zmrazování růžičkové kapusty - jak to udělat

Mražení, zmrazování rajčatového protlaku - jak to udělat

K přípravě protlaku jsou vhodná měkčí rajčata. Omytá rajčata rozdusíme ve vlastní šťávě asi 5 minut na mírném ohni. Pak je prolisujeme nebo rozmixujeme. Ochlazený protlak naplníme do pevných obalů nebo do formiček na led, popřípadě do obalů na vajíčka.

Číst dál: Mražení, zmrazování rajčatového protlaku - jak to udělat

Mražení, zmrazování, rozmrazování rajčat - jak to udělat

Celá, pěkná, nepoškozená a pevná rajčata zbavíme stopek a dobře omyjeme ve studené vodě. Nepředváříme
je! Plníme po osušení v množství 1/4 až 1/2 kg do mikroténových sáčků, uzavíráme, označíme a zmrazíme.

Číst dál: Mražení, zmrazování, rozmrazování rajčat - jak to udělat

Mražení, zmrazování pórku - jak to udělat

Zmrazujeme jen mladé, stejně vyvinuté pórky, zbavené zevních listů. Zelené části odřezáváme. Pórek musíme velmi dobře umýt v tekoucí vodě, aby mezi listy nezbyla zrnka písku a jiné nečistoty. Vytřídíme jej podle tloušťky, přiřízneme na 15 cm nebo kratší kousky podle velikosti obalu.

Číst dál: Mražení, zmrazování pórku - jak to udělat

Mražení, zmrazování mangoldu - jak to udělat

Z každé rostliny mangoldu sklízíme 2-3 zevní listy, které opatrně odřezáváme ostrým nožem. Nepoškozené listy
opereme ve studené tekoucí vodě. Oddělíme zelenou listovou část od řapíků a řapíky nakrájíme na kousky 5 cm dlouhé.

Číst dál: Mražení, zmrazování mangoldu - jak to udělat

Mražení, zmrazování květáku, květákových růžiček - jak to udělat

Pro zmrazování jsou vhodné pouze husté, bílé hlavičky květáku. Po sklizni je omyjeme, rozebereme na růžičky, které asi na 1/2 hodiny vkládáme do osolené vody, aby vylezl hmyz a housenky (lžička soli na 1 litr vody). Pak růžičky opláchneme tekoucí vodou.

Číst dál: Mražení, zmrazování květáku, květákových růžiček - jak to udělat

Mražení, zmrazování kukuřice - jak to udělat

Kukuřičné klasy zbavíme šustí a vláken. Stopku pod klasem krátce zařízneme ostrým nožem a klasy vytřídíme podle velikosti. Zmrazujeme buď celé klasy, nebo vyloupaná zrna. Kukuřici vždy předváříme. Velké klasy 8 minut, střední 6 minut a malé 4 minuty.

Číst dál: Mražení, zmrazování kukuřice - jak to udělat

Mražení, zmrazování mrkve, karotky - jak to udělat

Celé karotky předváříme ve velkém množství vody 3 minuty. Krájenou karotku 2 minuty. Čas předváření měříme opět od okamžiku, kdy voda po vložení asi 500 gzeleniny opět začala vařit. Tehdy také zmenšíme plamen a vodu udržujeme jen u bodu varu.

Číst dál: Mražení, zmrazování mrkve, karotky - jak to udělat

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny