Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Vše o piškotovém těstě - druhy, jak ho správně zadělat, nač si dát pozor

Těsta piškotová jsou velmi oblíbena a známe jich několik druhů. Základem jsou čerstvá vejce, jakostní pšeničná polohrubá mouka a jemný pískový cukr. Dělíme je na: lehké piškotové těsto (omelety, balenky, rolády), na těžší piškotové těsto třené (dorty, řezy), na těsta šlehaná za tepla (dorty, pláty, bábovky), úsporné piškotové těsto (nastavené trochou vody s více bílky). Na piškotová těsta si mouku musíme přesně odměřit, je-li váha mouky větší než je váha poloviny vajec, je piškot suchý a tvrdý. Nejlepší je poměr: kolik váží vejce, tolik cukru. Nadměrné množství cukru dělá piškot suchý a tvrdý. Vejce opatrně oddělíme na bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky třeme s cukrem do pěny. Do žloutkové směsi pak přidáváme mouku. Můžeme přidat i trochu prášku do pečiva. Zda je moučník upečen, poznáme podle barvy na povrchu. Pod tlakem prstu na střed moučníku poznáme, je-li hmota pružná a neboří se. Vyšší moučníky propíchneme párátkem nebo špejlí, na které nesmí po vytažení zůstat přichycené těsto.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny