Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Bylinky vhodné na tinkturu - třezalka, lopuch, bazalka, řimbaba, pupeny stromů

Tinktury se tradičně vyrábějí z bylinek, jako je třezalka, lopuch, bazalka či řimbaba. Můžete použít i pupeny z vrby, olše, jasanu, buku či javoru. Možností je zkrátka nepřeberné množství. U domácí výroby tinktury je třeba si ověřit, zda vybraný strom, bylinka či keř nejsou jedovaté. Pokud byste se rozhodli pro tinkturu z pupenů jehličnanů – pozor na tis červený! Je prudce jedovatý a kdysi dokonce lovci namáčeli hroty svých šípů v jedu z jeho bobulí.

Co je to tinktura? Tinktura je bylinný výluh získaný delším máčením bylinky v alkoholu. V lékárnictví se tinktury používaly už ve středověku. Jejich výhodou je totiž trvanlivost a vysoký obsah účinných látek. Výroba tinktury: jeden díl nařezaných bylinek nebo pupenů se zalije pěti díly čtyřicetiprocentního alkoholu. Luhuje se 7–14 dní, jednou denně je třeba výluh protřepat. Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi.
Obvykle se užívá 20–25 kapek 3× denně. 7

 

Dějiny bylinkářství - zde.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny