Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Nejnovější rada ve webu:

Nádobí při vaření

Jak od sebe dostat do sebe zaklíněné sklenice (horká a studená voda)

Při stohování sklenic se často stává, že je později nemůžeme dostat od sebe. Nepokoušíme se je uvolnit násilím, ale spodní prostě postavíme do horké vody a do horní nalijeme studenou.

Jak zabránit prasknutí skleněné konvice při nalévání horké tekutiny (studený talíř)

Naléváme-li horké tekutiny do skleněných nádob, mohou nám snadno prasknout. Tomu zabráníme, když sklenice nebo skleněnou konvici před naléváním postavíme na studený talíř.

Nač si dát pozor při servírování pokrmů na nádobí ze stříbra (sůl)

Slané tyčinky nebo pečivo nikdy nepodávejte na stříbrném podnosu. Sůl totiž narušuje povrch stříbra a zanechá na něm matné skvrny.

Připalování jídla v pánvi při vaření - jak, čím zabránit, předejít (ocet)

Když do pánve nalijete dva šálky octa a deset minut ho povaříte, nebude se v ní jídlo připalovat.

Připálené mléko v hrnci - jak, čím odstranit (sůl)

Když se vám připálí mléko, nasypejte na dno hrnce sůl- připálenina povolí.

Připalování mléka ke dnu hrnce při vaření - jak, čím zabránit, zamezit (talířek)

Přichytává se vám mléko na dno, když ho vaříte? Vložte do kastrůlku obrácený talířek.

Zaschlý karamel v hrnci - jak, čím odstranit (voda)

Zaschne-li vám v hrnci karamel, nesnažte se ho seškrábat ani jinak mechanicky odstranit. Hrnec naplňte vodou a vařte ji, dokud se karamel zcela nerozpustí.

Vodní kámen v konvici - jak, čím vyčistit, odstranit (ocet)

Skvrn uvnitř konvice se zbavíme tak, že do ní nalijeme trochu octa a dáme na plotnu, jako bychom stavěli na kávu. Necháme několik minut vařit. Poté ocet vylijeme, konvici naplníme vodou a znovu povaříme.

Skvrny, fleky na konvici na kávu (venkovní strana) - jak, čím odstranit (sůl, ocet)

Pokud je konvice na kávu pokrytá skvrnami, potřeme ji před umytím směsí soli a octa.

Páchnoucí pánev po smažení jídel - jak, čím odstranit (ocet)

Na pánvích může ulpět nepříjemný zápach po přípravě různých pokrmů. Abychom se ho zbavili, naplníme pánev vodou s vinným octem a postavíme na plotnu. Necháme vařit dostatečně dlouhou dobu a poté pánev důkladně umyjeme.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny