Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Péče o nádobí, náčiní

Vodní kámen na dně lahví - jak, čím vyčistit, odstranit (vaječné skořápky)

Pozůstatky vodního kamene na dně lahví: nasypte dovnitř nadrobno rozdrcené vaječné skořápky, energicky lahev protřepejte, nechte pár hodin odpočinout a pak ji dobře vypláchněte. Vnější stranu skla čistěte utěrkami, které nepouští chlupy. Vnitřek můžete vysušit vlažným vzduchem fénu na vlasy.

Šmouhy na skleničkách - jak, čím vyčistit, odstranit (ocet)

Charakteristické šmouhy na skleničkách budí pocit, že jsou špinavé. Vždycky je opláchněte vlažnou vodou, do které jste přidali trochu octa. Nechte je pak oschnout na vzduchu.

Skleničky lesklé, naleštěné - jak to udělat, co použít (soda)

Když chcete sklenky vyleštit, můžete je přetřít pastou vyrobenou ze sody a vody. Pak je omyjte ve studené vodě a hned utřete do sucha.

Skleničky lesklé, naleštěné - jak to udělat, co použít (čpavek)

Aby skleničky víc zářily a blýskaly se, do mycího přípravku přidejte pár kapek čpavku.

Zápach od ryb, česneku, cibule na nádobí - jak umýt, zbavit se (sedlina z kávy)

Nádobí používané na ryby a vejce se myje ve studené vodě, protože teplá voda neodstraní pachy. Pokud přesto zápach ryb, česneku nebo cibule na příborech ulpívá, otřete je sedlinou kávy.

Mycí prostředek na nádobí došel - čím nahradit (soda)

Zapomněli jste koupit mycí prostředek na nádobí? Čím ho nahradit? Sodou, která čistí, dezinfikuje a neutralizuje nepříjemné pachy.

Páchnoucí, zapáchající prkénko na krájení - jak, čím odstranit, zbavit se zápachu (soda)

Pro odstranění nepříjemných zápachů z prkénka na krájení ho posypte sodou a nechte několik minut působit a pak ho umyjte.

Hrnce mastné, zamaštěné - jak, čím zbavit mastnoty, umýt (voda z těstovin)

Pro mytí hodně zamaštěných hrnců použijte vodu z uvařených těstovin. Škrob a teplota totiž vrátí hrncům lesk. Pak je musíte umýt běžným prostředkem na mytí nádobí.

Rez na příborech - jak, čím vyčistit, odstranit (alobal)

Alobal vyleští zašlé příbory a odstraní počínající stopy rzi.

Zbytky jídla připečené, zaschlé - jak, čím vyčistit, odstranit (alobal)

Zaschlé či připečené zbytky v hrncích navlhčete a pak je přejíždějte zmuchlanou kuličkou alobalu, jako by to byla houbička.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny