Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Zelenina, zeleninové saláty

Nazelenalé brambory vždy vařte s kmínem - nebudou jedovaté

Pokud vaříte, brambory vždy přidejte kmín. Kmín přidávali vždy naše maminky a babičky a mnohokrát nevěděli proč. Bylo to prostě ze zvyku. Přidáním kmínu se zbavíte solaninu, což je rostlinný jed. Malé děti může solanin ve větším množství i zabít. Nazelenalou část brambory odřežte a pokud je brambora celá zelená, tak ji raději vyhoďte. 

Číst dál: Nazelenalé brambory vždy vařte s kmínem - nebudou jedovaté

Ředkvičkovo-okurkový salát pro osvěžení

Pro přípravu dvou porcí salátu oloupejte polovinu okurky, podélně ji rozřízněte a zbavte zrníček. Nakrájejte na kusy. Očistěte svazek ředkviček a pokrájejte je na čtvrtky. Dresink připravte ze sto padesáti gramů přírodního jogurtu, dvou lžic mléka a dvou lžic citronové šťávy. Promíchejte a přisypte nasekaný kopr. Dochuťte solí, pepřem a cukrem. Znovu vše dobře promíchejte.

Co udělat z rozvařené zeleniny

Zelenina se vám rozvařila a nevypadá příliš lákavě? Rozmixujte ji a zapečte v troubě s vrstvou strouhaného sýra (nejlépe parmazánu, ale i běžný eidam postačí). Vaše rodina bude nadšená.

Jak urychlit vaření květáku, brokolice vcelku

Celý květák nebo brokolici uvaříte rychleji, když naříznete košťál do kříže. Energii ale ušetříte, pokud před vařením zeleninu naporcujete na menší díly (růžičky).

Jak odstarnit zrníčka z cukety

Cuketa je zdravá, nízkokalorická a dobře stravitelná. Můžete ji jíst syrovou, vařenou, pečenou. U větších cuket vydlabejte zrníčka. Jde to snadno obyčejnou lžičkou nebo vykrajovátkem na meloun.

Rajče plněné pomazánkou, salátem, dipem - netradiční

Přemýšlíte jak a hlavně v čem naservírovat pomazánku, salát nebo dip? Vezměte rajče, vydlabejte vnitřek, a naplňte ji. Vypadá to hezky a neobvykle.

Číst dál: Rajče plněné pomazánkou, salátem, dipem - netradiční

Paprika plněná pomazánkou, salátem, dipem - netradiční

Přemýšlíte jak a hlavně v čem naservírovat pomazánku, salát nebo dip? Vezměte klasickou tlustostěnnou papriku, uřízněte jí vršek nebo ji rozřízněte podélně, odstraňte jádro se semínky a naplňte ji. Vypadá to hezky a díky různým barvám papriky (žlutá, červená, zelená, oranžová) i pestře.

Číst dál: Paprika plněná pomazánkou, salátem, dipem - netradiční

Jak zjemnit chuť chřestu aby nebyl hořký

Do vody na vařeni chřestu vložte kousek bílého chleba, ten nasaje hořčiny a chřest bude jemný.

Chilli papričky Jalapeiío nebo Ancho do domácího chlli con carne

Do domácího chilli con carne si vybírejte papričky druhu Jalapeiío nebo Ancho. Ty při vařeni neztrácejí svou ostrost.

Jak zabránit zhnědnutí oloupaných, oškrábaných brambor až několik dní

Jestliže se hned nechystáte uvařit a následně zpracovat právě oloupané brambory, existuje jednoduchý fígl, jak je udržet celé dva dny v čerstvém stavu. Zalijte hrnec až po okraj vodou, přidejte do ní pár kapek octa a dejte ho do lednice.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny