Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Jak získat, extrahovat gel z listů aloe - postup, návod

K extrahování gelu si vybereme velký zralý list v dolní části rostliny. Pomocí dobře naostřeného nože jej odřízneme co možná nejblíže u stonku, aniž bychom rostlinu poškodili. Nejspodnější listy jsou nejúčinnější, protože proces zrání je unich zcela rozvinut a obsahují větší množství gelu.

List nakloníme, aby z něj vytekla žlutá míza, již zmiňovaný aloin, který nejenže rostlině dodává hořkou chuť, ale mohl by také vyvolat podráždění. Část rostliny, kde byl veden řez, důkladně omyjeme vodou a ostrým nožem odstraníme trny. List podélně rozřízneme na dva kusy. Vnitřek vydlabeme lžící, čímž získáme gel. Musíme dávat pozor, abychom nenarušili slupku obsahující zbytky mízy, která by se mohla s gelem smísit. Gel okamžitě uskladníme v ledničce (maximálně na dobu jednoho měsíce), aby si uchoval své vlastnosti. Jestliže se do gelu přidá troška lihu, vydrží déle, ale i tak není dobré jeho užití příliš odkládat. Proces oxidace začíná, jakmile gel začne tmavnout. Od tohoto okamžiku už není účinný a nezbývá než ho vyhodit.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny