Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Koření, dochucovadla a bylinky

Jak nakupovat koření - tipy, rady, doporučení

Lepší je kupovat celé koření (muškát, pepř, kmín) a drtit nebo mlít je doma těsně před použitím.

Jak, z čeho, z jakých surovin si vyrobit, připravit univerzální kořenící přípravek, kořenící směs - postup, návod

Celou řadu pokrmů můžeme ochucovat kořením, které si sami připravíme: Potřebujeme k tomu 30 g černého pepře, 10 g bílého pepře, 5 g muškátového oříšku, 2 bobkové listy, 5 g hřebíčku, 5 g tymiánu, 5 g muškátového květu, 20 g zázvoru. Koření, které není mleté, rozemeleme nebo roztlučeme, smícháme s ostatními, prosejeme a uložíme do dobře těsnící sklenice.

Proč neskladovat, neuchovávat koření v papírových sáčcích - rady, doporučení

Koření neukládáme v papírových sáčcích, protože pak jednotlivé druhy načichnou druhým kořením a znehodnocují se.

Jak, z čeho, z jakých surovin namíchat pikantní koření vhodné k zelným a kapustovým pokrmům - recept

Jak namíchat pikantní koření: ke 100 g křenu dáme 1 polévkovou lžíci octa a cukru. Tuto směs necháme asi 3 dny stát. Takto připravené koření je vhodné ke všem kapustovým a zelným pokrmům.

Jak správně skladovat, uchovávat koření, v jakém množství koření kupovat, nakupovat - tipy, rady doporučení

Koření vždy kupujeme v malém množství, pouze tolik, kolik spotřebujeme v krátkém čase, neboť brzy vyčichne a ztrácí na kvalitě. Uchováváme ho nejlépe ve skleněných nádobách se zabroušeným hrdlem a v temnu.

Jak zvýšit, zvýraznit chuť koření v pokrmech - tipy, rady

Chuť koření zvýrazníme, když ho před rozdrcením jemně opražíme.

Jak správně používat česnek jako koření, kořenící přípravek - tipy, rady, doporučení

Česnekem kořeníme přiměřeně, protože, dá-li se ho velké množství, zkazíme tím chuť pokrmu.

Co přidat ke koření, aby se kořenky neucpávaly - tipy, rady (hrách, rýže)

Aby se kořenky neucpávaly, k pepři přihodíme jedno zrnko hrachu a k soli přidáme několik zrnek rýže.

Co vše je dobré vědět o soli

Sůl ve slánce nezvlhne, když do ní vložíme několik zrnek rýže. Chceme-li mít sůl jemnou, necháme ji dobře oschnout a pak ji válečkem na nudle dobře rozmačkáme. Sůl přitahuje vlhko, na ní se nejlépe pozná změna počasí. Sůl přidáváme do vařících fazolí, jsou uvařeny o třetinu doby dříve. Nejoptimálnější dávka soli pro jednoho člověka by měla činit jen 2 až 5 gramů.

Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady

Bazalka - využití jako koření v kuchyni
Tato jednoletá rostlina, dorůstající výšky až 50 centimetrů, je doslova univerzálním kořením pro každou domácnost. Můžeme ji v syrovém i suchém stavu použít k zelenině, k salátům, k masu a to zvlášť tehdy, nesmíme-li používat pepř. Velmi dobrá je také k nakládání okurek, dodá zcela neznámou chuť rajské omáčce, a proto je typická pro italskou kuchyni, kořeníme s ní těstoviny. Využívají se především čerstvé listy nebo také mražené nebo sušené k ochucení zeleniny, těstovin a luštěnin. Podporuje funkci nadledvinek, které produkují hormony proti stresu. Je vhodné používat bazalku čerstvou, aby si uchovala co nejvíce užitečných a aromatických látek, a proto i do rajčatových omáček na špagety je třeba dávat bazalku až těsně před tím, než stáhneme kastrol z plotny.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny