Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Plněné zelné listy mletým masem (golubce) - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Plněné zelné listy mletým masem (golubce) - recept: Maso smícháme s najemno nakrájenou cibulí, osolíme a okořeníme paprikou a pepřem. Důkladně prohněteme.   Hlávku zelí otočíme košťálem nahoru a listy u něj překrájíme, aby se lépe odlupovaly. Hlávku vložíme do velkého hrnce s vroucí vodou a necháme listy postupně odlupovat a změknout.

Počítáme vždy dva na jeden závitek. Listy necháme osušit a zchladnout na papírové utěrce. Žebra seřízneme, aby se nám závitky lépe motaly.

Takže dáme vždy dva listy na sebe, z masa utvoříme váleček a položíme jej na listy. Přeložíme listy přes maso z obou stran, aby se překrývaly, pak zespoda a nakonec shora.
V pekáči na oleji zesklovatíme 2 nakrájené cibule, přidáme na nudličky pokrájenou 1/4 zbylé hlávky zelí, osolíme, přidáme nové koření, celý pepř a bobkové listy a smícháme s rajčatovým protlakem. Podlijeme vodou, ve které jsme vařily hlávku a poklademe závitky. Přiklopíme a v troubě rozpálené na 200C pečeme cca 40 minut.
Pak závitky vyjmeme a vmícháme zakysanou smetany rozmíchanou s trochou horké omáčky, aby se nám nesrazila. Vrátíme závitky a na chvíli ještě vrátíme do trouby provařit.

plnene zelne listy mletym masem golubce recept postup navod priprava suroviny ingredience 

Plněné zelné listy mletým masem (golubce) - suroviny, ingredience:  

  • mleté maso (mix nebo hovězí) 750 g
  • menší cibule 1 ks
  • sladká paprika 1 lžíce
  • pepř špetka
  • sůl špetka

Směs "pod listy":

  • cibule 2 ks
  • větší rajčatový protlak 1 ks
  • zakysaná smetana 1 ks
  • nové koření 8-10 kuliček
  • bobkový list 4 ks
  • kuličky černého pepře 10 ks
  • sůl špetka
  • pepř špetka

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny