Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Vegetariánský segedínský guláš - recept, postup, návod na přípravu

Sójový sýr tempeh je považován za nejkvalitnější produkt ze všech sójových výrobků – obsahuje totiž všechny aminokyseliny jako komplexní bílkovina. Užívá se tradičně v Japonsku, Číně a Indonésii jako plnohodnotná náhrada masa. Tempeh je lehce stravitelný a má vysoký obsah bílkovin, vápníku, železa, fosforu a vitamínu B12. Do svého jídelníčku by ho měli zařadit vegetariáni a vegani. Tempeh neobsahuje cholesterol. Prodává se buď neupravený – pak je třeba ho nejdříve uvařit – anebo například uzený či marinovaný. Balíček uzeného či marinovaného tempehu, nakrájený na kousky (přírodní neupravený tempeh si můžeme nejdříve upéct anebo uvařit podle návodu), dále potřebujeme: 3–4 cibule, 3–4 stroužky česneku podle velikosti, 1 polévková lžíce červené papriky, 1 čajová lžička kmínu, ½ lžičky čerstvě nadrceného pepře, 1 bobkový list, 500 g kysaného zelí, 1 červená a 1 oranžová paprika nakrájené na kostičky, 1 plechovka loupaných rajčat nakrájených na kostky, sůl – nejlépe bylinková s měsíčkem lékařským, semínky libečku, sušeným česnekem, majoránkou a dobromysli, voda nebo zeleninový vývar podle potřeby, 250 ml zakysané smetany, jarní cibulka na ozdobení.

Číst dál: Vegetariánský segedínský guláš - recept, postup, návod na přípravu

Luštěninový karbanátek s remuládou - recept, postup, návod

Suroviny na výrobu luštěninového karbanátku: 100 g čočky, 100 g hrachu, 100 g cizrny, 2 oloupané a uvařené brambory, vejce, mouka, strouhanka, olej, sůl, malé množství dobromysli,
malé množství polní máty. Suroviny na výrobu remulády: 2 natvrdo uvařená vajíčka, 2 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce bílého vinného octa, sůl, pepř, nasekaná divoká pažitka, nasekaná nať z mrkve, najemno pokrájené ředkvičky. Postup: Luštěniny přes noc namočíme a druhý den v čisté vodě uvaříme do měkka. Vodu slijeme a luštěniny rozmixujeme. Přidáme nastrouhané brambory, vejce, sůl a bylinky, vše promícháme. Vytvarujeme karbanátky, obalíme je v trojobalu a smažíme na pánvi. / Ke karbanátkům připravíme jarní remuládu. Dva uvařené žloutky utřeme se dvěma lžícemi bílého jogurtu, vmícháme dvě lžíce olivového oleje a lžíci bílého vinného octa. Osolíme, opepříme, přidáme divokou pažitku a nať z mrkve, sekané bílky a najemno pokrájené ředkvičky. Hotové karbanátky s remuládou podáváme s bramborovou kaší na listech ledového salátu.

Šalvějové pesto - recept, postup, návod na výrobu

Suroviny na šalvějové pesto: lístky šalvěje, česnek, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, sůl, olivový olej, (sýr). Lístky šalvěje otrháme, opereme a rozmixujeme. Dále postupně přidáváme česnek (a rozmixujeme), vlašské ořechy (a rozmixujeme) slunečnicová semínka, sůl a olivový olej (a opět mixujeme). Můžeme přidat i nastrouhaný sýr typu parmezán anebo čerstvý tvarohový sýr. U šalvěje se uvádí, že se nedoporučuje těhotným ženám a také není vhodná k dlouhodobému užívání. Klasické italské pesto se připravuje z bazalky a piniových oříšků. Můžeme vyzkoušet i petržel, meduňku, sušená rajčata či dobromysl v kombinaci s vlašskými ořechy. Pesto v uzavřené nádobě a zalité olivovým olejem vydrží v ledničce měsíc.

Jak vyrobit vanilkový cukr doma rychle a levně - recept, postup, návod

Jak si vyrobit opravdový, kvalitní a nešizený vanilkový cukr doma levně, rychle, z opravdové vanilky a hlavně bez chemického ethylvanilinu? Je to neskutečně jednoduché a trvá to asi 4 minuty. Dejte 250 gramů cukru (ideálně třtinový) do uzavíratelné nádoby (sklenička s víčkem). Kupte vanilkový lusk (lusk vanilky pravé), podélně rozřízněte, silně aromatickou dřeň vanilky nožem vytřete a vložte do cukru. Nahoru přidejte i prázdný vanilkový lusk. Asi minutu uzavřenou sklenici "šejkrujte" (třepte s ní). Za několik dní máte silně aromatický vanilkový cukr bez chemie. Do cukru můžete (ale nemusíte) přidat několik kousků hřebíčku. Cukr bude aromatičtější. Cukr můžete průběžně k lusku přisypávat. Až budete mít pocit, že už cukr není dostatečně aromatický, časem kupte další vanilkový lusk a udělejte si nový vanilkový cukr.
Časopis D-test v dubnu 2014 zjistil, že pokud koupíte vanilkový cukr v obchodě, zaplatíte za cukr velmi nevalné kvality (skoro bez vanilky) až 812 Kč za 1 kg (nejdražší cukr - Dr. Oetker). Náš cukr vás vyjde - třinový cukr 250 g 10 Kč + vanilkový lusk 1 ks 40 Kč = 50 Kč/250 gramů cukru (nebo neuvěřitelných 60 Kč/1 kg, pokud vyrobíte vanilkový cukr z obyčejného netřinového cukru) …  a to se opravdu vyplatí.

Číst dál: Jak vyrobit vanilkový cukr doma rychle a levně - recept, postup, návod

Toast ochucený rajčetem jako příloha k salátům a pečenému masu - recept, postup, návod

Výborný rajčetem ochucený toast - skvělá příloha k salátům nebo k pečenému masu: Krajíčky chleba opečte dokřupava v olivovém oleji na pánvi. Překrojte rajče a rozříznutou plochou potřete opečený chléb. Potom ho posypte bylinkovou solí a pepřem - a pochutnáte si.

Jak využít skořápky od vajec - želatinové vejce se šunkou, kukuřicí, paprikou, bylinkami

Vaječné skořápky nemusíte hned vyhazovat. Můžete si vyrobit želatinové vejce, do kterého můžete dát cokoliv dle své chuti - šunku, uvařenou kukuřici, různé bylinky, papriku apod. Vejce můžete podávat tak jak je to na obrázku. Návštěvu jistě uvedete v příjemný šok.

Číst dál: Jak využít skořápky od vajec - želatinové vejce se šunkou, kukuřicí, paprikou, bylinkami

Karotka se zázvorem a limetkou - recept, postup, návod

K výrobě Karotka se zázvorem a limetkou potřebujeme: 1 kg mrkve, olivový olej, 1 kousek nasekaného zázvoru, 1 stroužek sekaného česneku, 1 podrcená chilli paprička, šťáva a nastrouhaná kůra z 1 limetky, drcený koriandr, 2 lžíce kečupu, nasekaná petrželka, tmavý chléb. Mrkev nakrájíme na kolečka, 5 minut povaříme v osolené vodě a scedíme. V pánvi orestujeme zázvor, česnek a chilli papričku. Přidáme uvařenou mrkev, vmícháme kůru a šťávu z limetky. Dochutíme lžící koriandru a dvěma lžícemi kečupu. Podáváme s tmavým chlebem a sekanou petrželkou.

Zázvorové bonbóny - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

K výrobě zázvorových bonbonů potřebujeme 350 g zázvoru a moučkový cukr. Zázvor oloupeme a nakrájíme na hranolky a uvaříme do poloměkka. Poté ho scedíme, vložíme do pánve a přidáme 2 lžíce vody ze zázvorového nálevu. Na pánvi zahříváme 45 minut za stálého míchání. Necháme vychladnout. Kousky zázvoru obalíme v cukru a vložíme do uzavíratelné sklenice. Při skladování v lednici bonbóny vydrží až 6 měsíců. Podáváme při kašli a nachlazení, anebo 4 hodiny před jízdou autem nebo lodí.

Cibulový sirup - recept, postup, návod

Na cibulový sirup potřebujeme 1 cibuli a med. Cibuli nakrájíme na kolečka. Vložíme do misky a zakapeme medem. Přikryté necháme stát asi 2 hodiny. Cibule pustí do medu šťávu. Tekutinu podáváme po lžičkách. Z jedné cibule získáme množství sirupu na jeden den užívání.

Zázvorový čaj, zázvorový obklad - recept, postup, návod

Kousek zázvoru dlouhý asi jako prst oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a zalijte vařicí vodou. Nechte louhovat 5 minut a přeceďte. Čaj si ochuťte medem a citronem. Med i citron se přidává až do vlažného čaje. V opačném případě by byly v medu zničeny zdravé bílkoviny (které zlepšují imunitu) a horkem by se zničil vitamín C (kyselina askorbová) z citronu. 

Číst dál: Zázvorový čaj, zázvorový obklad - recept, postup, návod

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny