Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Bramboráky z chlebové střídky - recept

Bílou střídku můžeme použít na přípravu bramboráku. Namočíme ji do mléka, rozmačkáme a dále už postupujeme stejně jako u strouhaných brambor. Přidáme vejce, česnek, mouku, majoránku, sůl, kmín, uděláme těsto a smažíme na oleji a podáváme s kečupem nebo se zeleninou oblohou.

Co uvařit, udělat ze zbylé bramborové kaše - recept

Ze zbytku bramborové kaše uvaříme druhý den polévku, kterou zlepšíme žloutkem, okořeníme petrželkou a doplníme osmaženou žemlí nebo chlebem.

Polévka z dýně Hokkaido - recept, postup, návod, výroba

Polévka z dýně Hokkaido - recept:   Dýni vydlabeme, semínka uschováme. Dýni polijeme lžící oleje a pečeme při 190 °C asi 40 minut. Poté necháme vychladnout a nakrájíme na kousky.   Na pánvi osmažíme na oleji cibulku, přidáme dýni, vývar a uvaříme 15 minut. Rozmixujeme a přidáme sůl a pepř. Pro dochucení můžeme do polévky přidat kokosové mléko, ozdobit koriandrem či opraženými slunečnicovými semínky. Polévku podáváme s opečeným toustem nebo bagetkou.

Číst dál: Polévka z dýně Hokkaido - recept, postup, návod, výroba

Jahodové gazpacho, gazpačo - recept, postup, návod, výroba

Jahodové gazpacho - recept:   Všechny ingredience na gazpacho vložíme do velké mísy a promícháme rukama. Vrch mísy zabezpečíme celofánem a dáme přes noc odležet do chladničky. Pak vyndáme, vložíme do mixéru a rozmixujeme. Můžeme zředit vodou, pokud je směs hustá.   Gazpacho nalejeme do misek a ozdobíme. Navrch ještě můžeme přidat nasekané mandle, oříšky nebo slunečnicová semínka.

Číst dál: Jahodové gazpacho, gazpačo - recept, postup, návod, výroba

Kuřecí vývar s mátou a citronem - recept, postup, návod, výroba

Kuřecí vývar s mátou a citronem - recept:   Do většího hrnce vložíme všechnu zeleninu, kuře, nové koření a česnek a zalijeme vodou. Hladina vody v hrnci by měla přesahovat ingredience o cca 5 cm. Přiklopíme a přivedeme k varu. Ideální je mírný plamen a vařit pomalu, aby se chuť uvolňovala postupně. Hrnec necháme na plotně 4 hodiny, ale nedočkavci mohou být hotovi už za 45 minut. Přesto doporučujeme při nachlazení raději vyčkat a udělat si silný vývar.   Vyjmeme kuře, obereme z něho maso a necháme stranou. Do vývaru přidáme víno a med. Dle chuti můžeme v tuto chvíli do vývaru vymačkat šťávu z citronu. Vývarem zalijeme maso a ozdobíme mátou plátkem citrónu.  

Číst dál: Kuřecí vývar s mátou a citronem - recept, postup, návod, výroba

Polévka z hlívy ústřičné - recept, postup, návod, výroba

Polévka z hlívy ústřičné - recept: Cibuli nakrájíme na kostičky, všechnu zeleninu na malé kousky též. Vše osmahneme na olivovém oleji v hrnci a dusíme asi 2 minuty. Přidáme pokrájenou houbu jménem hlíva ústričná na malé kousky a dusíme další asi 2 minuty. Přidáme všechno koření, osolíme a podlejeme vodou. Necháme 20 minut vařit. Po dvaceti minutách můžeme servírovat. Dochucujeme čerstvě nastrouhaným parmezánem.

Číst dál: Polévka z hlívy ústřičné - recept, postup, návod, výroba

Vietnamská polévka Pho-bo - recept, postup, návod, výroba

Vietnamská polévka Pho-bo - recept:   Kosti naložíme do vody s citronem a necháme vařit asi dvě minuty. Pak vodu vylejeme a citrony vyhodíme. Dáme péct nakrájený zázvor na asi 1 cm tlusté špalíky a cibuli na půl centrimetru tlusté plátky. Do hrnce se studenou vodou vložíme maso, kosti, pečenou cibuli se zázvorem a všechno koření. Přivedeme k varu a vaříme nejméně 4 hodiny na mírném plameni, nejlépe přes noc. Po dvou hodinách vyjmeme maso a vložíme do studené vody, aby se zatáhlo. Jakmile je vývar hotový, zcedíme ho. Namočíme rýžové nudle, aby změkly (na dobu dle návodu na obalu), pak nudle naservírujeme na talíř, na ně dáme nakrájené maso na tenké plátky a přelijeme horkým vývarem. Dochutíme tím, co máme rádi.

Číst dál: Vietnamská polévka Pho-bo - recept, postup, návod, výroba

Zelná polévka se sušeným ovocem - recept, postup, návod, výroba

Polévka z kysaného zelí a sušeného ovoce - recept:   V hrnci zpěníme na sádle česnek utřený se solí, přisypeme mouku a mícháme, dokud se nám nevytvoří světlá jíška. Přidáme mletou papriku. Do jíšky za stálého míchání přiléváme vodu, aby se nevytvořily hrudky. Přidáme zelí a sušené ovoce a necháme vařit 15–20 minut. Podáváme s domácím kváskovým chlebem.

Číst dál: Zelná polévka se sušeným ovocem - recept, postup, návod, výroba

Slepičí polévka s celestýnskými nudlemi - recept, postup, návod, výroba

Slepičí vývar s celestýnskými nudlemi - recept:   Oškubanou slepici naporcujeme, vložíme do hrnce, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli a koření, osolíme a vaříme do změknutí. V závislosti na stáří slepice to trvá 1–2 hodiny.   Slepici vyjmeme a vývar scedíme (a ponecháme). Uvařenou zeleninu můžeme nahradit čerstvou mrkví a petrželí. Nakrájíme ji na kostičky, vsypeme do vývaru a krátce povaříme doměkka. Mezitím obereme slepici, maso rozdělíme do talířů a zalijeme vývarem.   Nebo můžeme vývar jen scedit (a ponechat), zeleninu vyjmout a vyhodit, obrat maso ze slepice a udělat rovnou hlavní jídlo.   Silný kuřecí vývar je považován za osvědčený lék na nachlazení. Dříve se ale hojně používala v české kuchyni slepice.

Číst dál: Slepičí polévka s celestýnskými nudlemi - recept, postup, návod, výroba

Celestýnské nudle do polévky - recept, postup, návod, výroba

Celestýnské nudle - recept:   Vajíčka smícháme s mlékem, přidáme polohrubou mouku a rozmícháme tak, aby těsto mělo podobnou konzistenci, jako když děláme palačinky. Poté přidáme špetku soli, nadrobno nakrájenou petrželku a trochu muškátového oříšku. Směs opět promícháme.   Těsto pak smažíme na pánvi jako palačinky, pokud nemáme vhodnou pánev, nalijeme na ni před smažením trochu oleje. Po osmažení těsta z obou stran ho nakrájíme na nudličky.

Číst dál: Celestýnské nudle do polévky - recept, postup, návod, výroba

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny