Potraviny a vaření
Proč se kukuřice vaří bez soli a pak se dosolí dodatečně
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6244x
Kukuřicivařte bez soli, jinak bude příliš tvrdá.
Jak zvýraznit aroma dušené mrkve
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4456x
Mrkev bude báječně aromatická, pokud ji během podušení podlijete vodou s jablečnou šťávou.
Pečené rýžové kuličky - recept, postup, návod k výrobě
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3868x
Nechte 250 g vařené rýže Basmati se 150g strouhaného sýra a z této směsi vytvořte malé kuličky (o průměru 2,5 cm). Kuličky namočte ve vejci, obalte v připravené strouhance a opečte ve fritéze. Kuličky chutnají s rajskou omáčkou.
Omeleta s bazalkou - recept, postup, návod k výrobě
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3801x
Omyjte jeden červený paprikový lusk. Odstraňte jaderník a pokrájejte ho na kousky. Menší cibuli oloupejte, nakrájejte na drobno. Dvě snítky bazalky jemně nasekejte a 25 g sýru feta nakrájejte na kostičky. Dvě vejce rozkvedlejte. Papriku a cibulku 2 minuty poduste na oleji. Pak přidejte vejce a nechte srazit. Přidejte sýr feta, vše posypte nasekanou bazalkou a hotovou omeletu podávejte.
Jak zamrazit houby do zásoby pro omáčky a rizoto
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7537x
Pokud houby rostou, udělejte si zásobu na omáčky a rizoto. Houby nakrájejte na plátky a spolu s cibulkou poduste na másle. Uložte jednotlivé porce do plastového sáčku a zamrazte.
Jak upéct husu aby byla křupavá a chutná
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6545x
Při nižších teplotách zůstane maso křehké a jemné. Na kilogram počítejte 60 minut pečení při teplotě 165-175 °C. Má-li být kůže pěkně křupavá, každých 30 minut ji vypečenou šťávou polévejte. Delším pečením také docílíte toho, že maso u kosti nebude nedopečené.
Jak zabránit přetečení vody z vařicích brambor
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7634x
Když přidáte k bramborám do vody při vaření kousek másla, zaručeně vám nepřekypí.
Jak vylepšit náplň hovězí rolády
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3397x
S touto náplní bude hovězí roláda skvěle chutnat: Maso potřete paprikovým protlakem a položte na něj kysané zelí, na proužky nakrájenou červenou paprikou a posypte petrželkou. Zarolujte a zvykle tepelně upravte.
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4078x
Udělejte bowli z jablek. Oloupejte je, zbavte jádřinců, nakrájejte a smíchejte s citronovou šťávou. Přidejte skořici, sultánky, cukr, koňak a bílé víno. Nechte v chladu. Nakonec zalijte vychlazeným sektem, šampaňským.
Jak udělat palačinky nadýchanější
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5106x
Nahraďte při výrobě palačinek polovinu mléka perlivou minerálkou. Palačinky pak budou příjemně nadýchané a lehké. Důležité je, abyste připravené těsto nenechali dlouho stát a připravené těsto co nejdříve smažili na pánvičce.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Proč se nesmí tvarohový koláč krájet před vychlazením
- Jak se vyhnout spadnutí těsta při pečení
- Jak snadno uvolnit připečený koláč z plechu
- Jak to udělat aby koblihy nebyly tolik tučné
- Jak vylepšit piškotové těsto
- Jak se vyhnout sražení máslového krému
- Jak udělat makový koláč nadýchanější
- Jak zabránit prasknutí klobásy na pánvi
- Jak zachovat hezky zelenou barvu při vaření hrášku
- Zdravé masové kuličky - recept, postup, návod k výrobě
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)