Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Teplota šálku (hrnečku) na espresso a vliv na kvalitu kávy

Chuť a vůni espressa ovlivňuje také šálek, do kterého kávu připravujete. Plnost těla espressa docílíte nahřátými šálky, porcelánovéa silnostěnné šálky teplotu krásně drží. Teplota šálku má vliv i na množství krémové pěny na povrchu espressa. Intenzivní aroma vzniká v zaoblenýchšálcích, odkud nemůže ihned vyprchat ven. Z rovných šálků vyprchává rychleji.

Jak by mělo vypadat správné espresso

Pro spoustu lidí znamená espresso velký šálek plný vody. Stále více lidí už ale ví, že espressoje jen takový ten malý šáleček, naplněný do poloviny. Espresso poznáte podle krásné krémové pěny na povrchu, vysoké několik milimetrů. Crema s oříškovo-čokoládovou barvou, s červenými až tygrovanými odlesky. Podle barvy pěny je poznat, jak byla káva připravena a co vše probíhalo při extrakci. Měla by být hladká, bez velkých bublinek a po rozhrnutí lžičkou se vracet nazpět.

Proč se luštěniny při vaření nesolí

Luštěnmy vždycky vařte bez soli. Jinak se doba jejich vaření prodlouží na trojnásobek a vy tak spotřebujete mnohem více elektrické energie nebo plynu. 

Vanilková pěna - recept, postup, návod k výrobě

Vydlabejte 2 vanilkové lusky. Lusky a dřeň povařte ve 100 ml smetany. Přidejte 80 g cukru. Lusky vyjměte a hrnec odstavte. Nechte vychladnout. Smetanu našlehejte se 4 žloutky do pěny. Nechte změknout 2 plátky želatiny, vyždímejteji a nechte rozpustit v hrnci. Vmíchejte ji ke krému spolu se 400 ml vyšlehané smetany. Nechte ztuhnout v lednici.

Kde je možné použít sušená rajčata

Sušená rajčata se skvěle hodí do těstovin, salátů, nebo je můžete zobat u televize místo brambůrek.

Kdy se používají italské topinky crostini

K zeleninovým (obzvlášť pak listovým) salátům se skvěle hodí italské topinky tzv. crostini. Na jejich přípravu se nehodí pouze bageta nebo ciabatta, klidně můžete použít i tmavý chléb. Plátky stačíjenom lehce orestovat na pánvi.

Kdy se má podlévat vínem - během nebo na konci vaření, dušení?

Vaříte-li s drahým vínem, nepoužívejte ho k podlévání - na to stačí voda. Víno přilijte těsně před koncem vaření - aroma vína se tak uchová. 

Jak připravovat chutná restovaná játra

Játra by v první řadě měla být už při nákupu hladká a pevná. Pak jen stačí nakrájet je na nudličky a krátce je z obou stran osmahnout Solte až na talíři, jinak budou játra tuhá.

Jak vyčistit plastové nádobí aby nesmrdělo, nezapáchalo

Mytí plastového nádobí je třeba věnovat pozornost, protože hmota přebírá pach z pokrmů. Ten zmizí, když nádobí potřete troškou octa nebo rozkrojeným citronem a až potom umyjete.

Jak snadno přesypat koření ze sáčku do dózy

Bývá těžké přesypat kořeni ze sáčku do dózy. Koření se často rozsype okolo. Použijte proto obyčejnou obálku, u které ustříhněte růžek, nasypete koření a koření snadno vysypete do dózy.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny