Potraviny a vaření
Teplota šálku (hrnečku) na espresso a vliv na kvalitu kávy
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3511x
Chuť a vůni espressa ovlivňuje také šálek, do kterého kávu připravujete. Plnost těla espressa docílíte nahřátými šálky, porcelánovéa silnostěnné šálky teplotu krásně drží. Teplota šálku má vliv i na množství krémové pěny na povrchu espressa. Intenzivní aroma vzniká v zaoblenýchšálcích, odkud nemůže ihned vyprchat ven. Z rovných šálků vyprchává rychleji.
Jak by mělo vypadat správné espresso
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4182x
Pro spoustu lidí znamená espresso velký šálek plný vody. Stále více lidí už ale ví, že espressoje jen takový ten malý šáleček, naplněný do poloviny. Espresso poznáte podle krásné krémové pěny na povrchu, vysoké několik milimetrů. Crema s oříškovo-čokoládovou barvou, s červenými až tygrovanými odlesky. Podle barvy pěny je poznat, jak byla káva připravena a co vše probíhalo při extrakci. Měla by být hladká, bez velkých bublinek a po rozhrnutí lžičkou se vracet nazpět.
Proč se luštěniny při vaření nesolí
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 13047x
Luštěnmy vždycky vařte bez soli. Jinak se doba jejich vaření prodlouží na trojnásobek a vy tak spotřebujete mnohem více elektrické energie nebo plynu.
Vanilková pěna - recept, postup, návod k výrobě
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4393x
Vydlabejte 2 vanilkové lusky. Lusky a dřeň povařte ve 100 ml smetany. Přidejte 80 g cukru. Lusky vyjměte a hrnec odstavte. Nechte vychladnout. Smetanu našlehejte se 4 žloutky do pěny. Nechte změknout 2 plátky želatiny, vyždímejteji a nechte rozpustit v hrnci. Vmíchejte ji ke krému spolu se 400 ml vyšlehané smetany. Nechte ztuhnout v lednici.
Kde je možné použít sušená rajčata
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4059x
Sušená rajčata se skvěle hodí do těstovin, salátů, nebo je můžete zobat u televize místo brambůrek.
Kdy se používají italské topinky crostini
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4132x
K zeleninovým (obzvlášť pak listovým) salátům se skvěle hodí italské topinky tzv. crostini. Na jejich přípravu se nehodí pouze bageta nebo ciabatta, klidně můžete použít i tmavý chléb. Plátky stačíjenom lehce orestovat na pánvi.
Kdy se má podlévat vínem - během nebo na konci vaření, dušení?
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3863x
Vaříte-li s drahým vínem, nepoužívejte ho k podlévání - na to stačí voda. Víno přilijte těsně před koncem vaření - aroma vína se tak uchová.
Jak připravovat chutná restovaná játra
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5899x
Játra by v první řadě měla být už při nákupu hladká a pevná. Pak jen stačí nakrájet je na nudličky a krátce je z obou stran osmahnout Solte až na talíři, jinak budou játra tuhá.
Jak vyčistit plastové nádobí aby nesmrdělo, nezapáchalo
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7402x
Mytí plastového nádobí je třeba věnovat pozornost, protože hmota přebírá pach z pokrmů. Ten zmizí, když nádobí potřete troškou octa nebo rozkrojeným citronem a až potom umyjete.
Jak snadno přesypat koření ze sáčku do dózy
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4503x
Bývá těžké přesypat kořeni ze sáčku do dózy. Koření se často rozsype okolo. Použijte proto obyčejnou obálku, u které ustříhněte růžek, nasypete koření a koření snadno vysypete do dózy.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak zabránit opadávání trojobalu z masa, sýra
- Na co lze použít plastové síťky od citronů, pomerančů
- Jak usnadnit práci s lineckým těstem
- Jak vyrovnat křivé kuchyňské prkénko, desku
- Jak zabránit přetékání kávy přes filtr překapávače
- Jak odstranit bubliny z povrchu jablečného koláče
- Jak vyšlehat pevný sníh z bílků pomocí citronu nebo soli
- Tvarohový koláč s rebarborou a jahodami - recept, postup, návod k výrobě
- Jak zabránit aby mléko při varu přeteklo přes okraj hrnce, kastrolu
- Těstoviny s kedlubnami - recept, postup, návod k výrobě
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)