Potraviny a vaření
Jaké jehněčí maso by se nemělo kupovat
Zveřejněno: středa 19. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3836x
Nažloutlý tuk a velmi tmavé maso jsou známkou toho, že poražené jehně bylo starší než jeden rok. Takové maso už má až příliš intenzivni a málo lákavou skopovou příchuť.
Zálivka do salátu, salátová zálivka - recept, postup, návod, vylepšení zálivky
Zveřejněno: středa 19. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4369x
Ideální poměr octa a oleje pro klasickou zálivku je zhruba 1 lžíce octa a 3 lžíce olivového oleje. Kdo má salát raději hodně kyselý, ten ať smichá tekutiny v poměru 1:2. Do zálivky patří podle chuti a typu další přísady, jako je sůl a pepř, případně hořčice atd.
► Jak spravit přesolenou rýži aby byla chutná
Zveřejněno: sobota 1. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 15854x
Máte přesolenou rýži a nevíte co s ní? "Nařeďte" ji různými dalšími neslanými potravinami a přesolená chuť se zjemní. Přidat můžete různou zeleninu na drobno nakrájenou (okurek, paprika, pórek), ale třeba i mozarellu, která neobsahuje žádnou sůl. Vyhněte se ale slaným potravinám jako je třeba šunka, sýr apod.
Čím je možné nahradit mléko v piškotovém těstu
Zveřejněno: pondělí 20. květen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5721x
Místo tekutiny, uvedené v předpise (voda nebo mléko), použijte čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu. Ta dodá piškotovérnu těstu zvláštní jemnou osvěžující příchuť.
Jak často měnit houbičku na nádobí
Zveřejněno: čtvrtek 25. duben 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 9674x
Houbičku na nádobí měňte jednou za týden. Díky jejím vlastnostem (udržuje v sobě dlouho vlhkost a je dovnitř přístup vzduchu) se v ní drží velké množství druhů bakterií a navíc po čase zapáchá. Pokud nemáte novou houbičku, tu co máte pečlivě properte v octě. Velkou část bakterií ocet zabije.
Jak zbavit dřevěné kuchyňské prkénko zápachu snadno a rychle
Zveřejněno: čtvrtek 25. duben 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7185x
Nemůžete zbavit kuchyňské prkénko nepříjemného zápachu? Nasypte na mírně vlhké prkénko větší množství kuchyňské soli, nechte krátce působit (asi 5 minut). Pak houbičkou nebo hadříkem setřete. Nakonec prkénko opláchněte skoro vařící vodou a umyjte běžným saponátem na nádobí. Prkénko ztratí své původní pachy od cibule, ryb apod. aromatických surovin a potravin.
Jak zabránit rozvaření brambor při vaření
Zveřejněno: neděle 14. duben 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6833x
Vaří se neloupané brambory v osolené vodě?
Zveřejněno: neděle 14. duben 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5789x
Jak to udělat aby koblihy nenasákly moc oleje při smažení
Zveřejněno: neděle 14. duben 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6023x
Jak udělat aby guláš měl hezkou barvu
Zveřejněno: neděle 14. duben 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 9143x
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak zabránit zčernání brambor před tepelnou úpravou
- Jak zabránit zežloutnutí květáku při vaření, tepelné úpravě
- Jak vylepšit smetanovou omáčku aby byla chutnější a krémovější
- Jak dodat lepší chuť kuřecí polévce
- Jak se vyhnout rychlému tuhnutí a loupání polevy z moučníků a dortů
- Jak vyčistit, vybělit dřevěné vařečky a dřevěné prkénko
- Jak odstranit rybí zápach (rybinu) z nádobí a příborů
- Jak se zbavit pachu cibule na pánvičce
- Jak udržet čerstvé maso nezkažené bez ledničky, lednice, chladničky
- Jak se zbavit spálené chuti u připálené rýže
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)