Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak vylepšit strouhanku používanou na obalovaní trojobalu

Do hotové strouhanky můžete přidat podle chuti směs sušených bylinek, najemno nastrouhaný parmazán, hrubou sůl a drcený barevný pepř. Potom v ní obalte ryby nebo kuřecí prsíčka. Budete mile překvapeni.

Jak vylepšit chuť bramborové kaše

Aby bramborová kaše nechutnala stále stejně, chce to občas ji trochu obměnit. Když do ní zamícháte lžičku hořčice nebo trochu najemno nastrouhaného křenu, výsledek bude perfektní.

Rychlé uvaření luštěnin - kdy je vhodné solit luštěniny při jejich vaření

Kdy solit luštěniny? Čočku, hrách či fazole je dobré osolit až po uvaření. Proč? Mohlo by se vám totiž stát, že buď je budete muset vařit hodně dlouho, nebo dokonce nezměknou vůbec.

Jak odstranit odolný zápach z umyté nádoby

Několik kávových zrnek dejte na dno nádoby, ze které chcete odstranit pach, který nezmizel ani po důkladném mytí saponátem.

► Jak rozpustit zcukernatělý tuhý med - postup, pravidla

Zcukernatělý tuhý med rozpustíte tak, že ho po krátkou dobu (asi 20 minut) necháte při teplotě kolem 40°C. Ideální je pro to vodní lázeň s teploměrem. Vyšší teplotu nikdy neaplikujte. Užitečné bílkoviny by se nenávratně zničily a med by neměl tak blahodárný účinek.

Číst dál: ► Jak rozpustit zcukernatělý tuhý med - postup, pravidla

Jak se vyhnout plísni ve sklenici s marmeládou

Pokud víte, že již načatou marmeládu v dohledné době nepoužijete, můžete do ní nalít 1 lžíci rumu, pečlivě uzavřít víčkem a protřepat. Alkohol zabije bakterie a plísně na stěnách sklenice, na povrchu marmelády a na vnitřní straně víčka. Plíseň tak ve skleničce vůbec nevznikne.

Jak zabránit vzniku plísně v marmeládě, zavařenině

Plíseň se na povrchu řidší marmelády neuchytí, pokud dobře utaženou marmeládu po použití uložíte do lednice dnem vzhůru. Marmeláda steče k víčku a bakterie či plísně, které jste možná do marmelády zanesli nožem se "udusí". Pomáhá i občasné pečlivé promíchání obsahu marmelády.

Jak zabránit tvorbě plísně na marmeládě v budoucnu

Abyste zabránili tvorbě plísně, položte na horkou marmeládu kulatý kousek celofánu a nalijte na něj lžičku rumu.

Kdy se mají správně solit vepřové a hovězí steaky

Vepřové i hovězí steaky zásadně solte, až když je maso téměř hotové. Pokud je osolíte hned na začátku přípravy, maso pustí většinu vody a není tak šťavnaté.

Jak zlepšit chuť a zkřehčit zeleninu při dušení, vaření

Při přípravě brokolice, mrkve či hrášku přidáme do vody lžičku rostlinného oleje. Dodá jim lahodnou chuť a zlepší vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny