Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak vyčistit termosku od čaje

Kojeneckou lahev nebo i termosku zahnědlou od čaje vyčistíte pomocí jednoho či dvou kypřicích prášků do pečiva rozpuštěných v horké vodě. Nechte působit 30 minut a poté vymyjte horkou vodou. Stejnou službu vykoná i tableta na čištění uměléh ochrupu (protézy).

Jak vyčistit měděné nádobí a příbory

Měděné nádobí získá pěkný lesk. když ho vyčistíte citronovou šťávou, v níž rozpustíte trochu kuchyňské soli.

Jak se zbavit rybiny, rybího zápachu z prkénka, nádobí, náčiní

Nádobí, v němž přípravujete ryby, opláchněte po umytí vlažnou vodou se lžičkou citronové šťávy, rybí pach zmizí.

Jak vyčistit skvrnu na nerezovém nádobí

Skvrny na nerezovém nádobí potřete cítronovou šťávou a pak ho vyleštěte hadříkem.

Dietní bramboráky, bramborové placky pečené ve vaflovači

Bramborové placky se nemusí péct jenom na pánvi. Můžete použít vafiovač. Placky jsou stejně dobré, ovšem pečení je rychlejší a spotřebujete podstatně méně tuku.

Jak udělat kynuté těsto lehké a nadýchané

Když droždí na kynuté těsto rozmícháte s podmáslím, těsto rychle vykyne a bude obzvlášť lehké a nadýchaný.

Jak maso naložit do marinády aby se jí spotřebovalo co nejméně

Když vložíte maso naložené do marinády do sáčku na zamrazování, spotřebujete marinády mnohem méně, než kdybyste použili misku.

Dresing, dresink na zeleninový salát z okurky, papriky, ledového salátu a vajíčka

Jak vyrobit chutný dresing (dresink) na zeleninový salát? Přírodní jogurt promíchejte s kapkou mléka, osolte, zakapejte citronovou šťávou a zaprašte kari. Pak nalijte na salát: Ledový salát nakrájejte na drobné nudličky, salátovou okurku na kostky, vajíčko uvařené natvrdo na plátky a papriku na kolečka. Všechno pěkně rozvrstvěte spolu s konzervou přírodního tuňáka a kukuřicí do ozdobných sklenic. Dresink: 

Jak urychlit pečení hovězí rolády

Hovězí rolády jsou vynikající, musejí se ale péct dlouho: zhruba 1,5 hodiny. Když ale na roládu použijete drůbeží či telecí maso, bude hotové mnohem dřív, skoro o polovinu.

Čím naředit šťávu na maso když jí není dostatek

Dnes už sice můžete koupit různé přípravky, kterými nastavíte masovou šťávu, ale nemusíte je mit vždy po ruce. Co v takovém případě udělat? Maso vyndejte z pánve, do zbylého tuku nasypejte asi lžíci strouhanky a opečte ji. Potom
šťávu rozřeďte vývarem (ale stačí i vroucí vodou) a ochuťte  sójovou omáčkou, jindy zase vínem, kečupem, zakysanou smetanou či bilým jogurtem. Šťávu ještě krátce povařte.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny