Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Ostružinový rosol s jablky - jak připravit, udělat

Ostružinový rosol s jablky - příprava: Jablka omyjeme, necháme okapat, i s jádřinci nakrájíme na malé kousky a vložíme do hrnce. Citron vymačkáme a šťávu přilijeme k nakrájeným jablkům. Přidáme vodu, přivedeme k varu a na

mírném ohni vaříme, až jablka téměř změknou. Mezitím přebereme ostružiny, krátce je propláchneme a necháme okapat. Pokud by ztrácely příliš mnoho šťávy, nenecháme je okapat, ale rovnou je dáme do mísy. Ostružiny přidáme k jablkům a oboje vaříme do změknutí. Rozvar nalijeme na utěrku a přes noc necháme prokapat. Druhý den šťávu přesně odměříme, dáme
do hrnce a přimícháme stejné množství hnědého cukru. Šťávu za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, až začne tuhnout. Opakovanou rosolotvornou zkouškou určíme přesný okamžik ukončení varu. Sebereme pěnu a horký rosol plníme až po okraj do malých skleniček. Okraje očistíme vlhkou utěrkou. Skleničky okamžitě uzavřeme, postavíme víčky dolů, po pěti minutách obrátíme a až do úplného ztuhnutí s nimi nehýbeme.

Ostružinový rosol s jablky - suroviny:

  • 500 g kyselejších, méně zralých jablek
  • 1 citron
  • 2 šálky vody
  • 1 kg ostružin
  • nerafinovaný cukr v poměru 1:1 (na 1 litr šťávy 1 kg cukru)
  • 4 čajové lžičky rumu

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny