- 1. ► Jak zlepšit aroma čaje při skladování
- (Alkoholické a nealkoholické nápoje)
- Čaj získá příjemné aroma, přidáme-li k němu do plechovky malý kousek vanilky.
- Vytvořeno 6. květen 2018
- 2. Jak zabránit při skladování luštěnin výskytu škůdců (bobkový list)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Do otevřeného sáčku s luštěninami, který budete nějakou dobu skladovat, je vhodné přidat několik bobkových listů - odradí to škůdce.
- Vytvořeno 11. leden 2018
- 3. ► Jak vyrobit trychtýř na nalévání zavařenin do sklenic (PET lahev)
- (Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny)
- Při výrobě zavařenin uřízněte část PET lahve s hrdlem a použijte ji jako trychtýř. Díky tomu nezašpiníte sklenici ani okolí a odpadne i mytí a skladování trychtýře. ...
- Vytvořeno 29. říjen 2017
- 4. Uchovávání, skladování medu - jak uchovat, aby se nezklazil
- (Med)
- Kvalitní med se nekazí, protože vysoký obsah cukru působí jako konzervační činidlo. Med skladujte při teplotách 5 až 20°C v dobře uzavřené nádobě, aby nevstřebával pachy z okolí. Nedávejte do ledničky. ...
- Vytvořeno 12. říjen 2017
- 5. Uchovávání, skladování použitých barev - jak uchovat, aby nevyschly, nezaschly
- (Dílna, garáž)
- Chcete-li uchovat barvu, plechovku po práci uložte na chvilku uzavřenou dnem vzhůru. Na víčko je kladen tlak, a utěsní se více, než když je jen zamáčklé. Menší množství barvy přelijte do skleničky se šroub ...
- Vytvořeno 21. květen 2017
- 6. Jak, v čem skladovat hřebíky, aby nezrezivěly (zavařovací lahev)
- (Dílna, garáž)
- Jak skladovat hřebíky? Skladování hřebíků či šroubů je nejlepší v klasických zavařovacích lahvích se šroubovacím uzávěrem. Nedostane se k nim vlhkost, tedy nezreznou, a ani prach, dobře vidíte, co je obsahem ...
- Vytvořeno 21. květen 2017
- 7. Skladování, uchovávání medu - jak skladovat, uchovat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Jak uchovat med? Určitě ne v lednici. Nejen, že vám začne tuhnout a cukernatět, což znesnadní jeho konzumování, ale postupem času kvůli chladu a vlhku ztrácí přirozenou chuť. Med s klidným svědomím nechte ...
- Vytvořeno 11. květen 2017
- 8. Uchovávání, skladování banánů - jak, kde skladovat, uchovávat (papírový sáček)
- (Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny)
- Banány by měly dozrávat v teple. Když je dáte do ledničky, zčernají a nezískají sladkou chuť. Budete jíst jen podivnou moučnou hmotu. Nejlépe dozrávají v papírovém sáčku při pokojové teplotě.
- Vytvořeno 11. květen 2017
- 9. Cibule při skladování nevyklíčí - jak to udělat, co použít (chleba)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Aby cibule nevyklíčila, dejte do nádoby, kde se skladuje, kousek chleba
- Vytvořeno 10. květen 2017
- 10. Uchovávání, skladování čekanky, aby nezhořkla - jak to udělat (tma)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Čekankové puky jsou výbornou surovinou na salát. Při přenášení a skladování ve spíži je uchovávejte zabalené, protože na světle hořknou a hnědnou. ...
- Vytvořeno 30. duben 2017
- 11. Uchovávní, skladování česneku - jak to udělat, co použít (voda, sůl)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Česnekové stroužky v okurkové láhvi zalijte osolenou vodou. Na litr vody počítejte asi 300g soli. Potřásáním vypudíte z láhve vzduchové bublinky, láhev dobře zavažte a uložte v chladné a temné místnosti. ...
- Vytvořeno 30. duben 2017
- 12. Skladování, uchovávání česneku v tuku - jak to udělat, co použít (česnek, sůl, pokrmový tuk)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Jak uchovat česnek? Oloupaný česnek (asi 250 g) umelte na masovém strojku a smíchejte se 100 g soli. Přidejte jej asi do 100 g rozpuštěného ztuženého pokrmového tuku, zahřívejte a míchejte. Když směs pění, ...
- Vytvořeno 30. duben 2017
- 13. Rašení cibule při skladování - jak, čím zabránit, zamezit (trouba)
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- Cibule neraší tak snadno, dáte-li ji na chvíli do teplé trouby.
- Vytvořeno 30. duben 2017
- 14. Uchovávání, skladování rozříznutého citronu - jak skladovat, aby déle vydržel (talířek)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Rozříznutý citron uchováte tak, že jej řeznou stranou položíte na talířek a uložíte do chladničky.
- Vytvořeno 30. duben 2017
- 15. Uchovávání, skladování uzenin ve spíži - jak to udělat, co použít (sádlo, mouka, slanina)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Uzeniny zavěste v chladné a vzdušné spíži tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Načatý salám potřete na odkrojené ploše tence sádlem. nebo slabě zaprašte moukou, popřípadě na řez přiložte kousek slaniny a považte. ...
- Vytvořeno 30. duben 2017
- 16. Uchovávání, skladování pečeného masa, aby neoschlo - jak to udělat, co použít (mastný papír)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Pečené maso ochráníte před oschnutím, zabalíte-li je do mastného papíru, například od másla.
- Vytvořeno 30. duben 2017
- 17. Uchovávání, skladování syrového masa bez použití lednice - jak to udělat, co použít (pařák, ocet)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Do hrnku s octem dejte pařákovou vložku a na ni položte maso. Vypařovaný ocet chrání maso před zkažením. Nádoba musí být dobře přikryta poklicí.
- Vytvořeno 30. duben 2017
- 18. Uchovávání, skladování syrového masa bez použití lednice - jak to udělat, co použít (ocet, utěrka)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Maso zabalte do utěrky namočené v octové vodě a vyždímané. Dejte do porcelánové mísy a uložte na pokud možno chladném místě.
- Vytvořeno 30. duben 2017
- 19. Uchovávání, skladování syrového masa bez použití lednice - jak to udělat, co použít (kameninový hrnec, utěrka)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Do větší nádoby (např. umyvadla) se studenou vodou postavte kameninový hrnek, do kterého dáte maso. Hrnek přikryjte čistou utěrkou, jejíž konce sahají do vody a stále ji nasávají. Voda se odpařuje a chladí ...
- Vytvořeno 30. duben 2017
- 20. Uchovávání, skladování syrového masa bez použití lednice - jak to udělat, co použít (sůl, cibule)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Syrové maso uchováte bez chladničky tak, že maso posypete solí a nahrubo nakrájenou cibulí, dáte do hrnku a přikryjete poklicí. Uložte na podlahu chladné spíže nebo ve sklepě. Před upotřebením maso opláchněte. ...
- Vytvořeno 30. duben 2017
- 21. Uchovávání, skladování másla bez použití lednice - jak to udělat, co použít (voda)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Máslo se uchovává bez chladničky v horkých dnech dobře napěchované v porcelánovém hrnku, který celý potopíte do studené vody. Vodu častěji vyměňujte. Tak chráníte máslo nejen proti teplu a proti přístupu ...
- Vytvořeno 30. duben 2017
- 22. Uchovávání, skladování kokosové, mandlové moučky - jak skladovat, uchovat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Kokosovou a mandlovou moučku skladujte v suchu, chladu a temnu. Spotřebujte ji rychle, protože obsahuje hodně tuku a časem žlukne.
- Vytvořeno 29. duben 2017
- 23. Skladování, uchovávání ořechů - jak skladovat, uchovat (mrazák)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Vyloupané suché ořechy můžete dát do mikrotenového sáčku. Sáček pevně uzavřete a dejte do mrazáku.
- Vytvořeno 29. duben 2017
- 24. Skladování, uchovávání ořechů - jak skladovat, uchovat (zavaření)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Suché ořechy vyloupejte, dejte do zavařovacích sklenic a zavíčkujte. Pak sterilizujte 30 minut.
- Vytvořeno 29. duben 2017
- 25. Skladování, uchovávání hroznů - jak skladovat, uchovávat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Vinné hrozny vinné uchovávejte zavěšené v chladném sklepě. Aby nevyschly, ponořte jim stopky do zavěšené nádobky (zkumavky) s vodou, kterou je třeba doplňovat.
- Vytvořeno 27. duben 2017
- 26. Skladování, uchovávání citronů - jak skladovat, aby déle vydržely (sklenice)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Citrony déle vydrží uložené v láhvi. Pěkné, tuhé, zdravé plody a ještě ne zcela vybarvené zabalte do papírového ubrousku, naskládejte je do větších lahví nebo sklenic, které přiklopte talířkem nebo miskou ...
- Vytvořeno 27. duben 2017
- 27. Skladování, uchovávání česneku, cibule - jak skladovat, uchovat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Cibuli a česnek skladujte vázané ve věncích, které zavěšujte v suché, chladné místnosti. Ve sklepě nebo ve spíži na lískách skladujte jen bezvadné a dobře vytříděné cibule a paličky česneku.
- Vytvořeno 27. duben 2017
- 28. Skladování, uchovávání brambor - jak skladovat, uchovat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Jak skladovat brambory? Skladujte vždy pouze brambory podzimní, které jsou vhodné na uskladnění. Ještě než brambory uložíte, je dobré nechat je tak dva týdny "vydýchat" v nějaké temné, ale dobře větratelné ...
- Vytvořeno 27. duben 2017
- 29. Skladování dýní - jak uskladnit, aby dlouho vydržely
- (Uchování potravin a nápojů)
- Sezona dýní pomalu končí a vy máte možná pocit, že se vám po nich bude po svátcích stýskat. Nemusí, stačí je správně uskladnit. Dýně se nesmějí vzájemně dotýkat - zavěste je do sítěk nebo uložte do polic. ...
- Vytvořeno 6. duben 2017
- 30. Klíčení brambor při skladování - jak, čím zabránit, zamezit (jablka)
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- Jablka vylučují ethylen, který zabraňuje klíčení brambor, proto je vhodné skladovat je u sebe.
- Vytvořeno 6. duben 2017
- 31. Meduňkový likér na uklidnění, dobrý spánek - jak připravit, udělat (meduňka, alkohol)
- (Byliny, čaje, nápoje, odvary, tinktury)
- ... likér nalijeme do lahví. Po několikatýdenním skladování bude velmi dobře chutnat a vonět po meduňce. ...
- Vytvořeno 23. březen 2017
- 32. Hlohový likér na posilnění srdce, nervů - jak připravit, udělat (hloh, meduňka, koňak, cukr)
- (Byliny, čaje, nápoje, odvary, tinktury)
- ... pít po několika týdnech skladování. ...
- Vytvořeno 23. březen 2017
- 33. Skladování salámu v lednici - jak skladovat, uchovat, aby se nezkazil, déle vydržel (slanina)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Salámy vcelku nikdy nekrájejte a překryjte je plátkem slaniny, aby během skladování nevysychaly. ...
- Vytvořeno 22. leden 2017
- 34. Skladování uzeného masa v lednici - jak skladovat, uchovat, aby se nezkazilo (pečící papír)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Uzeniny nebalte do plastové folie ani sáčků, rychle se na nich totiž tvoří skvrny a maso se snadno kazí. Daleko výhodnější je uzeniny zabalit do pečícího papíru nebo je umístit do vzduchotěsné nádoby nebo ...
- Vytvořeno 22. leden 2017
- 35. Skladování olivového oleje - jak skladovat, uchovat (lednice)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Olivový olej je nejvhodnější skladovat v chladničce, ale při zchlazení ztuhne. Část tedy odlijte do jiné láhve a nechte ve spíži při pokojové teplotě. Při použití pak smíchejte studený i teplý olivový ...
- Vytvořeno 22. leden 2017
- 36. Skladování, uchovávání másla - jak skladovat, aby nežluklo, vydrželo čerstvé, nepřijímalo pachy (alobal)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Po otevření máslo nikdy nenechávejte jen zabalené v původním obalu. Rádo totiž přijímá pachy a zhoršilo by tak svou chuť. Zabalte ho do alobalu nebo vložte do uzavíratelné nádoby a pak dejte do lednice. ...
- Vytvořeno 21. leden 2017
- 37. Uchovávání, skladování česneku - jak uchovat, skladovat, aby dlouho vydržel (sušení)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Česnek nakrájejte na tenké plátky, rozprostřete je na rovnou plochu a nechte sušit několik dní podle tloušťky plátků. Poté důkladně nasekejte nebo rozmixujte a uložte do kořenky. Usušit lze i celé palice ...
- Vytvořeno 18. leden 2017
- 38. Uchovávání, skladování česneku - jak uchovat, skladovat, aby dlouho vydržel (mrazák)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Stroužky česneku osušte a v mikrotenovém sáčku vložte do mrazáku. Druhý den s ním zatřeste, případně lehce uhoďte o linku - stroužky se oddělí, takže si je budete moci brát podle potřeby. Pak sáček vraťte ...
- Vytvořeno 18. leden 2017
- 39. Skladování jablek, ovoce přes zimu - jak skladovat, uchovat, aby se nezkazilo, nenabodal hmyz (česnek)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Urodilo se vám na zahradě ovoce? Pokud jste si ho uskladnili na zimu a bojíte se, aby neshnilo, zkuste tuto jednoduchou babskou radu: mezi uskladněné plody vložte oloupené stroužky česneku. Zabráníte jeho ...
- Vytvořeno 14. leden 2017
- 40. Kašel, chrapot - jak, čím pomoci, zbavit se (křen, med, žloutek)
- (Přírodní léčba, byliny, bylinky)
- Kašel i chrapot vyžene křen. Recept je jednoduchý: stačí smíchat lžíci čerstvě nastrouhaného křenu se lžící medu a jedním žloutkem. Doporučuji nepřehánět připravované množství - skladováním totiž křen ...
- Vytvořeno 4. prosinec 2016
- 41. Skladování kovového nářadí - jak skladovat, aby nekorodovalo (dřevěné uhlí)
- (Dílna, garáž)
- Skladujete-li nářadí v uzavřených bedýnkách, vložte do nich kusy dřevěného uhlí, které vysají vlhkost a zabrání tak rezavění.
- Vytvořeno 23. listopad 2016
- 42. Skladování kovového nářadí - jak skladovat, aby nekorodovalo (křída)
- (Dílna, garáž)
- Skladujete-li nářadí v uzavřených bedýnkách, vložte do nich pár kousků křídy. Ta vysaje vlhkost a zabrání tak rezavění.
- Vytvořeno 23. listopad 2016
- 43. Skladování kovového nářadí - jak skladovat, aby nekorodovalo (silikagel)
- (Dílna, garáž)
- Skladujete-li nářadí v uzavřených bedýnkách, vložte do nich několik sáčků silikagelu, ten vysaje vlhkost a zabrání tak rezavění.
- Vytvořeno 23. listopad 2016
- 44. Skladování péřového spacáku - jak, skladovat, zabránit vzniku plísně (soda)
- (Opravy, údržba domácnosti)
- Než uložíte péřový spacák do úložného prostoru, posypte ho jemnou vrstvou sody. Tak ho zabezpečíte před plísní a nepřijemným zápachem až do příštích prázdnin!
- Vytvořeno 10. listopad 2016
- 45. Uchovávání, skladování nakrájeného citronu v lednici - jak skladovat, uchovat (sklenice)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Krájený citron se dobře uchová několik dní na talířku, pokud ho chráníte obrácenou skleničkou.
- Vytvořeno 16. říjen 2016
- 46. Skladování, uchovávání kávy - jak skladovat, aby si uchovala vůni (lednice)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Abyste co nejdéle zachovali vůni kávy, nasypejte ji do dózy hermeticky uzavíratelné a skladujte ji v lednici.
- Vytvořeno 16. říjen 2016
- 47. Skladování, uchovávání piškotů - jak skladovat, aby nezvlhly (rýže)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Aby piškoty neztratily vůni a nezměkly vlhkem, vložte do krabice, dózy nebo sáčku, kde je skladujete, hrst rýžových zrnek.
- Vytvořeno 13. říjen 2016
- 48. Skladování, uchovávání tvrdých sýrů - jak uchovat, skladovat (víno)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Tvrdší sýry se uchovávají v kusu látky postříkané bílým vínem.
- Vytvořeno 13. říjen 2016
- 49. Skladování, uchovávání tvrdých sýrů - jak uchovat, skladovat (ocet)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Tvrdší sýry se uchovávají v kusu látky postříkané bílým octem.
- Vytvořeno 13. říjen 2016
- 50. Uchovávání, skladování tučných sýrů - jak skladovat, uchovávat (slaná voda, látka)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Tučné sýry můžete uchovat tak, že je znovu zakryjete lehkou látkou namočenou ve slané vodě.
- Vytvořeno 13. říjen 2016