Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Péče o nádobí, náčiní

Jak odstranit zápach cibule z nože (syrová mrkev)

Je-li nůž cítit cibulí, několikrát s ním řízneme do syrové mrkve. Pach zmizí.

Jak odstranit z prkénka pach cibule (studená voda)

Pach od cibule odstraníme z krájecího prkénka tím, že ho ihned po použití důkladně umyjeme ve studené vodě.

Jak vyčistit rez z plechů (rajčatová šťáva)

Přímo zázračně vyčistí rez z plechů rajská šťáva.

Jak vyčistit, naleštit cínové nádoby (teplé pivo)

Cínové poháry budou dokonale čisté a získají krásný lesk, když je občas vyčistíme teplým pivem.

Jak odstranit připálené jídlo z hrnce (odvaření)

Když v hrnci připálíme jídlo, nepokoušíme se spálenou vrstvu odstranit silou. Dáme do spálené nádoby vodu a nejprve necháme spáleninu odvařit. Pozdější čistění si tím podstatně usnadníme.

Jak odstranit rez ze dna hrnců (petrolej)

Rezavá vnější dna hrnců na vaření dobře vyčistíme, když je natřeme petrolejem a necháme několik dní stát. Pak důkladně vytřeme.

Jak zabránit černání stříbrných příborů (křída)

Přidáme-li do zásuvky, v níž ukládáme stříbrné příbory, kousek bílé školní křídy, nezčernají nám.

Jak naleštit příbory ze stříbra (sůl, soda, mýdlová voda)

Položíme-li stříbrné příbory na několik minut do roztoku jednoho litru vody, do níž přidáme trochu kuchyňské soli a špetku sody, pak je omyjeme mýdlovou vodou a přeleštíme, budou bezvadně lesklé.

Jak vyčistit zašlé stříbrné příbory (zubní pasta)

Jsou-li stříbrné příbory zašlé, vyčistíme je zubní pastou. Nesmíme ale zapomenout je po ošetření důkladně opláchnout a vyleštit.

Jak zabránit černání stříbrných příborů (hedvábný papír)

Když stříbrné příbory nebudeme delší dobu používat, je dobré zabalit je před uložením do hedvábného papíru. Nesmí být ale bílý, protože v bílém papíře obsažená síra by naopak způsobila černání příborů.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny