- Základní údaje
- Kategorie: Grilování
- Zobrazení: 2788
Plněné grilované brambory - příprava: Brambory omyjte a uvařte je ve slupce doměkka. Pak je přepulte a vnitřky půlek vydlabejte do mísy. Anglickou slaninu nakrájejte nadrobno, opečte ji na rozpálené pánvi a na ní orestujte na plátky nakrájené očištěné žampiony. Nechte trochu vychladnout a pak přidejte do mísy k bramborám.
Číst dál: ► Plněné grilované brambory - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Grilování
- Zobrazení: 2290
Salát z grilované zeleniny - příprava: Zeleninu očistěte a nakrájejte - cuketu a lilek na půlcentimetrová kolečka, papriku na čtverečky, rajčátka na poloviny, cibuli na čtvrtky a rozeberte ji na plátky. Dejte ji do mísy, zakápněte olivovým olejem, posypte provensálským kořením, promíchejte a rozložte na gril. Grilujte doměkka. Poté vše přendejte do mísy, podle chuti přidejte ještě trochu olivového oleje a koření, osolte, opepřete a dochuťte čerstvě vymačkanou citronovou šťávou.
Číst dál: ► Salát z grilované zeleniny - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Grilování
- Zobrazení: 3703
Letní bramborové špízy na grilu - příprava: Malé nové brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka, nechte je trochu vychladnout a překrojte napůl. Vepřové maso nakrájejte na kostky, lilek na kolečka, papriku na přiměřené plátky, rajčátka na půlky, cibuli na čtvrtky a rozeberte. Na špejle střídavě napichujte kousky zeleniny a masa do požadované délky špízu.
Číst dál: ► Bramborové špízy na grilu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Grilování
- Zobrazení: 3715
Zhasíná-li vám při grilování dřevěné uhlí, stačí ho posypat trochou soli.
- Základní údaje
- Kategorie: Grilování
- Zobrazení: 4108
Zanesený nebo špinavý gril snadno vyčistíte rozkrojenou stranou půlky cibule.
- Základní údaje
- Kategorie: Grilování
- Zobrazení: 3530
Nedaří se vám rozdmýchat oheň v grilu tak, aby bylo uhlí žhavé? Vezměte prodlužovací kabel a zapněte fén.
- Základní údaje
- Kategorie: Grilování
- Zobrazení: 3792
Před grilováním nechte naložené steaky 2 hodiny při pokojové teplotě. Když maso vyndáte přímo z lednice, bude tvrdé a vysušené. Maso sundané z grilu dejte před servírováním pár minut odpočinout, šťáva pak bude mnohem jemnější.
- Základní údaje
- Kategorie: Grilování
- Zobrazení: 3252
Na rošt grilu naneste hadříkem či houbičkou kávovou sedlinu, několikrát přetřete a opláchněte. Rošt bude jako nový bez připálených zbytků jídla.
- Základní údaje
- Kategorie: Grilování
- Zobrazení: 3906
Zmačkaný alobal si poradí s mastným roštem po grilování. Zmuchlejte jej a uvidíte, jak skvěle funguje.
- Základní údaje
- Kategorie: Grilování
- Zobrazení: 4054
Potřete-li grilovací rošt kůží od špeku, nic se nepřípálí. Prodávají se i oleje ve spreji, které obsahují vodu. Ta díky pomalému odpařování zajistí, že olej v žáru hned neshoří a na roštu vytvoří ochranný film.
- Základní údaje
- Kategorie: Grilování
- Zobrazení: 3489
Kupujte dřevěné uhlí s většími kusy, jež nepropadnou palivovým roštem. Dobrý je průměr dva až osm centimetrů. Uhlí má být i co nejméně vlhké. Za deště je lepší ho kupovat v uzavřeném prostoru než u pumpy. Kvalitni uhlí se rychle rozžhaví a déle vydrží.
- Základní údaje
- Kategorie: Grilování
- Zobrazení: 3542
Při výběru grilu zkuste hmatem, zda se plech neohýbá. O kvalitě vypovídá i váha. Tenký plech může brzy začít rezivět a kroutit se. Spoje, nohy a držáky musí být dobře upevněné, aby se gril při použití nerozpadl.
- Základní údaje
- Kategorie: Grilování
- Zobrazení: 3071
K odstranení mastných a připálenách skvrn na grilu můžete použít lžičku jedlé sody rozpuštěnou ve vodě. Utěrkou namočenou v tomto roztoku gril důkladně vydrhněte.
- Základní údaje
- Kategorie: Grilování
- Zobrazení: 3158
Pokud mastnota na grilu není stará a mimořádně odolná, zkuste vyčistit gril studenou kávou (pokud máte zbytek lógru). Nalijte na gril a osušte utěrkou.
- Základní údaje
- Kategorie: Grilování
- Zobrazení: 3595
Mastné a připálené skvrny na grilu: vložte gril do velké nádoby vroucí vody a přidejte půl šálku sody. Ponořte gril a nechte 30 minut působit, pak vydrhněte ocelovým kartáčem (ruce si chraňte rukavicemi z odolné gumy).
- Základní údaje
- Kategorie: Grilování
- Zobrazení: 3222
Jakmile uhlí rudě žhne a je pokryto bílou vrstvou popela, grilujeme potraviny vyžadující vysokou teplotu, jako například vysoké kusy masa. S rostoucí vrstvou popele se teplota snižuje. Nyní můžeme začít s grilováním tenčích plátků masa, zeleniny a ovoce. Chceme-li změnit teplotu, lehce prohrabujeme uhlí. Teplotu můžeme rovněž regulovat
Číst dál: Grilování - jak poznat správnou teplotu rozpáleného dřeva při grilování
- Základní údaje
- Kategorie: Grilování
- Zobrazení: 3600
K roztápění je vhodné dřevo dubové, bukové nebo z ovocných stromů. Dřevo jehličnanů není příliš vhodné kvůli obsahu pryskyřic. U uhlí můžeme volit mezi dřevěným uhlím a briketami, přičemž je třeba dávat pozor, aby to nebyl produkt z tropických dřevin. Používáme-li podpalovače, je důležité, aby neobsahovaly parafín, který se usazuje na
Číst dál: Grilování - správné roztápění grilu, jaké dřevo použít
- Základní údaje
- Kategorie: Grilování
- Zobrazení: 3331
Grilování není nic složitého: je však třeba dodržovat určité postupy. Nejdřív bychom měli potravinu na grilu osmahnout při vysoké teplotě. Jakmile začne měnit barvu, přesuneme ji na méně exponované místo grilu a dáme ji zase zpátky. Několikrát opakujeme, až je potravina hotová. Necháme-li maso příliš dlouho vystavené vysoké
Číst dál: Grilování - jak správně grilovat, aby se maso nevysušilo
- Základní údaje
- Kategorie: Grilování
- Zobrazení: 4237
Při přípravě masa nasypeme na venkovní gril trošku soji, bude tak méně kouřit.
- Základní údaje
- Kategorie: Grilování
- Zobrazení: 3714
Během grilování zónujte. Co to znamená? Vpravo bude uhlí rozpálené na maximální žár, uprostřed by měla být asi patnáct centimetrů široká plocha s uhlíky pokrytými tenkou vrstvou popílku a vlevo uhlí ještě nezapálené. Při takovémto rozdělení budete mít jednu zónu na prudké opečení (vpravo), jednu na dopečení a změknutí masa (uprostřed) a jednu teplou zónu, kde můžete připravovat "choulostivé" pokrmy, jako je například ovoce (vlevo).
- Příprava masa před grilováním - rady, doporučení
- Jak grilovat drůbeží maso - tipy, rady, doporučení
- Marinování masa před grilováním - využijte tatarskou omáčku, pomerančovou či grepovou šťávu
- Jak zabránit rychlému vychlednutí jídla při grilování v zimě
- Jak zkrátit čas grilování v zimě na sněhu
- Je na grilování lepší dřevěné uhlí nebo brikety?
- Jaké potraviny se hodí v zimě na grilování
- Kdy je vhodný gril s poklopem
- Jaký gril se hodí na zimní grilování
Nejčtenější články z kategorie
- Je na grilování lepší dřevěné uhlí nebo brikety? (7959 )
- Kdy je vhodný gril s poklopem (6233 )
- Marinování masa před grilováním - využijte tatarskou omáčku, pomerančovou či grepovou šťávu (5236 )
- Jaké potraviny se hodí v zimě na grilování (5138 )
- Příprava masa před grilováním - rady, doporučení (4979 )
- Jak grilovat drůbeží maso - tipy, rady, doporučení (4752 )
- Jaký gril se hodí na zimní grilování (4703 )
- Jak zkrátit čas grilování v zimě na sněhu (4703 )
- Jak zabránit rychlému vychlednutí jídla při grilování v zimě (4677 )
- Kouř z grilu při grilování - jak zabránit, zamezit (sůl) (4237 )
- ► Jak, čím vyčistit špinavý gril (cibule) (4108 )
- Připalování masa k roštu při grilování - jak, čím zabránit, zamezit (špek) (4054 )
- Gril zanesený, špinavý - jak, čím vyčistit, odstranit připáleniny (alobal) (3906 )
- Maso před grilováním - co s ním udělat, aby bylo měkké a šťavnaté (3792 )
- Čím rozdmýchat oheň v grilu (sůl) (3715 )