Koření, dochucovadla a bylinky
- Základní údaje
- Kategorie: Koření, dochucovadla a bylinky
- Zobrazení: 3807
Je-li stolní olej zkalený a příliš hustý, stačí do něj přidat několik zrnek soli a bude zase čirý.
- Základní údaje
- Kategorie: Koření, dochucovadla a bylinky
- Zobrazení: 4704
Čerstvou petrželovou nať dáme do sklenice s vodou, přetáhneme přes ní polyetylénový sáček a dáme do chladničky, kde vydrží několik dní.
- Základní údaje
- Kategorie: Koření, dochucovadla a bylinky
- Zobrazení: 3746
Zelenou petrželku ponoříme na okamžik do horké vody, omyjeme ve vlažné vodě a pak teprve sekáme.
- Základní údaje
- Kategorie: Koření, dochucovadla a bylinky
- Zobrazení: 3002
Cayenským pepřem kořeníme jídla, teprve když jsou hotová, jinak hořkne.
- Základní údaje
- Kategorie: Koření, dochucovadla a bylinky
- Zobrazení: 3161
Hořčici v otevřené sklenici nebo kelímku zalijte trošičkou oleje - nezaschne.
- Základní údaje
- Kategorie: Koření, dochucovadla a bylinky
- Zobrazení: 2895
Mletou papriku vždy uchovávejte v dobře uzavřené sklenici ve tmě, protože působením světla bledne.
- Základní údaje
- Kategorie: Koření, dochucovadla a bylinky
- Zobrazení: 2505
K mletému pepři přidejte celá semínka šušeného pepře - pepř bude mít lepší aroma a pepřenka se neucpe.
- Základní údaje
- Kategorie: Koření, dochucovadla a bylinky
- Zobrazení: 2923
Povadlou petržel krátce ponořte do teplé vody. Vzpamatuje se a bude zase svěží.
- Základní údaje
- Kategorie: Koření, dochucovadla a bylinky
- Zobrazení: 3077
Při přípravě bylinkového octa dejte do sklenice tři lžíce bylinek a zalijte je šálkem ohřátého vinného octa. Nechte vychladnout a na několik týdnů uložte do lednice. Pak sceďte a přidejte snítku bylinky.
- Základní údaje
- Kategorie: Koření, dochucovadla a bylinky
- Zobrazení: 3349
Při přípravě bylinkového oleje vložte do sklenice dvě polévkové lžíce čerstvých bylinek a zalijte šálkem ohřátého kvalitního oleje. Nechte vychladnout, zavřete a na několik týdnů dejte do lednice. Pak olej přeceďte a vložte do něj snítku příslušné čerstvé bylinky.
- Základní údaje
- Kategorie: Koření, dochucovadla a bylinky
- Zobrazení: 4274
Listy a stonky čerstvých bylin (např. petržel, libeček) omyjte a nahrubo nasekejte. Do široké sklenice z tmavého skla vrstvěte sůl a bylinky v poměru 1 : 5, lžící vždy vrstvu pořádně upěchujte. Nasolené bylinky vydrží v lednici asi dva roky, při vaření s nimi ovšem nepoužívejte sůl.
- Základní údaje
- Kategorie: Koření, dochucovadla a bylinky
- Zobrazení: 3326
Čerstvé bylinky zmrazte buď celé v mikrotenovém sáčku (potřebné množství pak vždy ulamujte), nebo nasekané v tvořítku na led (po zmrazení kostky přesypte do umělohmotné nádobky nebo mikrotenového sáčku a odebírejte jednotlivě).
- Základní údaje
- Kategorie: Koření, dochucovadla a bylinky
- Zobrazení: 5348
Bylinky nejrychleji usušíte v mikrovlnné troubě, mikrovlnce: šálek čerstvých bylin rozložte na papírový ubrousek a vložte do trouby. Sušte nezakryté jednu a půl až dvě minuty, dokud nejsou na dotek suché. Každou půlminutu sušení přerušte a byliny promíchejte.
Číst dál: ► Jak sušit bylinky v mikrovlnné troubě - postup, návod
- Základní údaje
- Kategorie: Koření, dochucovadla a bylinky
- Zobrazení: 2227
Bylinky krájené na dřevěném prkénku lehce ztratí své aromatické látky, které se vsáknou do prkénka. Prkénko předem namočte do vody, nebo použijete prkénko z umělé hmoty - aroma zůstane.
- Základní údaje
- Kategorie: Koření, dochucovadla a bylinky
- Zobrazení: 3318
Zelené bylinky před zmrazením krátce omyjte pod tekoucí vodou a otřepejte. Pak je nasekejte nadrobno a zamrazte v malých sáčcích nebo je vložte do nádoby na výrobu ledu a zalijte vodou
- Základní údaje
- Kategorie: Koření, dochucovadla a bylinky
- Zobrazení: 3377
Bazalku při vaření neotrhávejte po lístcích, rostlině to škodí. Lepší je vždy odštípnout celou snítku, a to těsně nad místem, kde se větví. Mladé lístky odspodu dorostou, takže budete mít z bylinky užitek déle.
- Základní údaje
- Kategorie: Koření, dochucovadla a bylinky
- Zobrazení: 4955
Jak napravit příliš pálivé kari? Pokud vám ujela ruka s kari a jídlo příliš pálí, vmíchejte do něj trochu smetany nebo pomerančového džusu. Bude hned jemnější.
- Základní údaje
- Kategorie: Koření, dochucovadla a bylinky
- Zobrazení: 3213
Jak získat z bylinek to nejlepší? Čerstvé kuchyňské bylinky rozvinou v pokrmu svoje aroma daleko lépe, když je před přípravou lehce podusíte na másle na pánvičce. Pokud máte sušené bylinky, zakapejte je trochou oleje a nechejte asi dvě minuty odpočívat.
- Základní údaje
- Kategorie: Koření, dochucovadla a bylinky
- Zobrazení: 2610
Bazalkové pesto - příprava: Z opraných snítek bazalky otřepejte vodu, lístky otrhejte a rozmixujte s mořskou solí na hladkou pastu. Pomalu přilévejte olej a ručně vymíchejte na kaši. Česnek oloupejte a buď rozsekejte nadrobno, nebo rozetřete se solí.
Číst dál: ► Bazalkové pesto - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Koření, dochucovadla a bylinky
- Zobrazení: 2623
Přidáváte-li do salátu pažitku a nechcete, aby se vám křehké stonky pomačkaly, je lepší ji místo krájení nožem nastříhat kuchyňskými nůžkami.
- Mražení, zmrazování kopru - jak to udělat
- Mražení, zmrazování bylinek - jak to udělat, co použít (formičky na led)
- Sušení šípků - jak sušit
- Mletý pepř v kořence vlhne - jak, čím zabránit, zamezit (celý pepř)
- Bylinkové máslo - jak udělat, připravit
- Nakládání byliny, bylinek, bylinkový ocet, olej - jak udělat, připravit
- Sušení bylin, bylinek - jak sušit, usušit
- Mrazení bylinek - jak mrazit, zamrazit
- Krájení petrželky najemno - jak krájet, aby si uchovala co nejvíce vůně (nůžky)
- Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
Nejčtenější články z kategorie
- ► Jak otevřít jednorázový mlýnek na koření Kotanyi - video, postup, návod, tipy, rady (35985 )
- ► Domácí Podravka, Kuchárek, Vegeta BEZ GLUTAMÁTU - recept, postup, návod, příprava, suroviny (20699 )
- ► Šafrán - použití, využití v kuchyni, do kterých pokrmů se hodí - tipy (10559 )
- Jak, čím zmírnit příliš ostrou chuť hořčice - tipy, rady (7583 )
- Jak si vyrobit drcený, mletý pepř bez použití mlýnku na pepr (6295 )
- Koření - která koření se používají do kterých jídel (6117 )
- Jaké bylinky se hodí do polévky (6040 )
- Čím dochutit hořčici (5970 )
- Jak nastrouhat velmi malý kousek muškátového oříšku - tipy, rady (5865 )
- Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady (5445 )
- ► Jak sušit bylinky v mikrovlnné troubě - postup, návod (5348 )
- Jak snadno přesypat koření ze sáčku do dózy (5062 )
- Kurkuma - jak vypadá a kde se dá při vaření použít - rady, tipy, doporučení (4961 )
- Jak zmírnit pálivost kari (smetana) (4955 )
- Jak zvýraznit aroma pažitky, petržele, bylinek při vaření (4844 )