Ovoce, povidla, zavařeniny
►Jak rozředit příliš tuhou marmeládu, želé
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8063x
Příliš tuhou marmeládu nebo želé můžeme také rozředit svařenou horkou vodou, rumem nebo jiným alkoholem.
► Jak zjemnit rebarborové, reveňové želé
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2717x
Chuť rebarborového, reveňového želé zjemníme, když do něj po zavaření přidáme jednu až dvě lžičky likéru.
► Jak zabránit přetečení zavařeniny při zavařování v hrnci
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2259x
Když do zavařeniny přidáme oříšek másla, zavařenina nepřeteče na plotnu.
► Jak urychlit zrání avokáda - rady, tipy
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2924x
Není-li avokádo dost zralé, zabalíme je do novinového papíru. Rychle dozraje a lépe pak chutná.
► Jak uskladnit, skladovat jablka ve sklepě bez hniloby a plísně (bez černý květ jako konzervant)
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2500x
K přezimování ukládáme jablka nejlépe do sklepa na dřevěné police s okrajem. Pokládáme je stonky nahoru a mezi jednotlivými plody necháváme dost odstupu, aby se jablka vzájemně nedotýkala. Přirozeným konzervačním prostředkem jsou sušené květy černého bezu, jimiž můžeme jablka proložit.
► Jak vymačkat z citronu více šťávy - tipy, rady
Zveřejněno: sobota 5. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3121x
Z citrónu vymačkáme mnohem víc šťávy, položíme-li ho před použitím do teplé vody.
Jak zabránit zhnědnutí, banánu, jablka v ovocném salátu (citronová šťáva, pomeranč)
Zveřejněno: sobota 5. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2862x
Aby banány a jablka v ovocném salátu nezhnědly, pokapeme je po nakrájení trochou citronové šťávy. Stačí ale také, když k nim hned přimícháme nakrájené dílky pomeranče.
► Čím rozředit tuhá povidla - jak udělat mazlavá? (rum, skořice, hřebíček)
Zveřejněno: čtvrtek 8. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5124x
Chcete-li, aby byla povidla řidší, povařte je s trochou vody, sklenkou rumu, skořicí a hřebíčkem.
► Zaschlá marmeláda - jak ji udělat mazlavou?
Zveřejněno: čtvrtek 8. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2220x
Na vyschlý povrch marmelády nalijte trochu horké vody a zamíchejte. Marmeláda změkne, ale musíte ji rychle spotřebovat.
► Jak zachovat světlou barvu zavařené marmelády (citronová šťáva)
Zveřejněno: čtvrtek 8. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2577x
Krátce před koncem vaření nalijte do marmelády šťávu z jednoho citronu - marmeláda si zachová barvu.
Další rady a tipy v této kategorii:
- ► Plíseň na marmeládě v zavařovací sklenici - jak předejít, prevence
- ► Jak připravit čerstvou citronovou šťávu do zásoby
- ► Poklepání melounu - jak poznat zralý meloun od nezralého nebo vyschlého
- ► Jak nakrájet kiwi aby byly plátky stejně tlusté (kráječ na vejce)
- ► Jak zbavit pomeranč, mandarinku bílé vnitřní slupky (ledová voda)
- ► Jak usnadnit loupání pomeranče (horká voda)
- ► Jak vymačkat z citronu, pomerače více šťávy (válení)
- ► Jak zabránit zhořknutí citronové šťávy (bílá slupka)
- ► Jak zabránit vyschnutí rozpůleného citronu (ocet)
- ► Tvrdá seschlá kůra na citronu - jak změkčit? (teplá voda)
Další rady v kategorii
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Broskve naložené v brandy - recept
-
Broskvová marmeláda s jablky - recept
-
Broskvová povidla - recept
-
Broskvová přesnídávka - recept
-
Broskvový džem - jak připravit, udělat
-
Broskvový džem - recept
-
Brusinkový kompot - recept
-
Brusinky naložené ve víně - recept
-
Brusinky naložené ve vlastní šťávě - recept
-
Brusinky s jablky - recept
-
Čím zdravě okyselit omáčku - tipy, rady, doporučení (citrón)
-
Citron - jak získat maximum šťávy (vroucí voda)
-
Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (horká voda)
-
Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (válení)
-
Citronový džem s limetkami - recept
-
Citrusový džem z domácí pekárny - recept
-
Co udělat se sušeným ovocem před jeho použitím - rady, doporučení
-
Cuketa jako ananas - jak připravit, udělat
-
Cuketová marmeláda - jak připravit, udělat
-
Cuketový džem - jak připravit, udělat
-
Delikátní pochoutka z pomerančů pro děti - postup, návod
-
Dětská hroznová marmeláda, marmeláda z hroznů - recept
-
Domácí citrónový sirup - recept, postup, návod
-
Drobné ovoce ve vlastní šťávě - jak připravit, udělat
-
Džem z arónie, černého jeřábu - recept
-
Džem z arónie, černého jeřábu a jablek - recept
-
Džem z broskví, meruněk a manga - jak připravit, udělat
-
Džem z černého rybízu za studena - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z černých třešní - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z kiwi a jahod - recept
-
Džem z kiwi s ananasovou příchutí - recept
-
Džem z kiwi s jablky - jak připravit, udělat
-
Džem z lesního ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z letního ovoce - recept
-
Falešná grapefruitová marmeláda - recept
-
Fíková marmeláda s vínem - recept
-
Fíkový džem, jam - recept
-
Fíky slepené - jak, čím odlepit, oddělit od sebe (trouba)
-
Hnědnutí hrušek při rozkrojení - jak, čím zabránit, zamezit (citronová šťáva)
-
Hroznové víno čerstvé - jak, podle čeho poznat při nákupu
-
Hroznové víno nezralé - jak nechat dozrát
-
Hroznové víno s jablky - recept
-
Hroznový džem z domácí pekárny - recept
-
Hrušková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Hrušková marmeláda bez cukru - recept
-
Hrušková marmeláda s mátou - recept
-
Hrušková marmeláda s želírovacím cukrem - recept
-
Hrušková povidla - jak připravit, udělat
-
Hrušková povidla - recept
-
Hrušková přesnídávka - recept
-
Hruškový džem - recept
-
Hruškový džem s jablky - jak připravit, udělat
-
Hruškový kompot - recept
-
Hruškový med - recept
-
Jablečná nugeta - recept
-
Jablečná nutella, nutella z jablek - recept
-
Jablečná přesnídávka, přesnídávka z jablek - recept
-
Jablečný džem s rumem a skořicí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Jablka zavařená ve vlastní šťávě - recept
-
Jablková marmeláda s bezinkami - jak připravit, udělat
-
Jablková povidla - recept
-
Jablkové želé s ananasem - recept
-
Jablkový džem s citrusy - recept