Jak zavařovat houby - tipy, rady
Zveřejněno: pátek 16. srpen 2019 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5939x
Mnoho z nás rádo chodí na houby a také si často přineseme domů více hub, než dokážeme najednou sníst. Některé usušíme, jiné zamrazíme, jenže ne všechny houby se hodí k sušení a ne vždycky na ně máme v mrazáku dost místa. Pojďme se podívat, jak dají zavařit, aby vydržely uskladněné až do další houbařské sezony.
Jak zabránit hnědnutí žampionů při tepelné úpravě, pečení (citronová šťáva)
Zveřejněno: čtvrtek 3. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2887x
Pokapeme-li žampióny před pečením nebo jinou tepelnou úpravou citronovou šťávou, budou pěkně bílé.
Jak připravit koření z hub (mlýnek na pepř)
Zveřejněno: čtvrtek 3. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3083x
Sušené houby si můžeme umlít v mlýnku na pepř a získáme tak vynikající houbové koření.
Plněné žampiony - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: neděle 11. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2591x
Plněné žampiony - příprava: Houby očistěte, ale neloupejte. Nožičky malých žampionů odkrojte, velkých odlomte. Malé houby a nožičky nasekejte nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejte máslo, vložte 4 velké žampiony, pokapejte citronovou šťávou a z každé strany je 1 minutu opékejte.
Číst dál: Plněné žampiony - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Jak obalit houbové řízky snadno a rychle (sáček)
Zveřejněno: čtvrtek 11. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3708x
Obalování houbových řízků v trojobalu si žádá hodně času a trpělivosti. Proces urychlíte tak, že do jednoho mikrotenového sáčku vsypete hladkou mouku a do druhého strouhanku. Připravené houby vložte do sáčku s moukou a několikrát převraťte či opatrně protřepejte, potom je namočte do rozšlehaných vajec a hned přesuňte do sáčku se strouhankou. Sáček přidržte nahoře i dole, několikrát jej převraťte a máte obaleno.
► Jak nakrájet houby snadno a rychle (kráječ na vejce)
Zveřejněno: úterý 31. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3392x
Nebaví vás krájet houby? Vezměte si na pomoc kráječ na vajíčko - tenké plátky z houby získáte jediným pohybem.
► Jak čistit houby aby nezměkly a zůstaly pevné
Zveřejněno: neděle 29. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2978x
Houbám neprospívá oplachování, nasáknou vodu a ztratí pevnost. Proto je lepší oškrábat je nožem a dočistit papírovým ubrouskem.
Žampiony při vaření nezhnědnou - jak to udělat, co použít (citronová šťáva)
Zveřejněno: středa 28. červen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2672x
Pokud žampiony před tepelnou úpravou zakapete citronovou šťávou, nezhnědnou.
Sušení hub - jak sušit, usušit (síto)
Zveřejněno: úterý 23. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3856x
Originální síta na sušení hub či bylin vytvoříte snadno. V obchodě kupte okenní síť proti hmyzu, tu přitlučte do rámu z latí. Vznikne vám sušicí síť, která vám na půdě mezi dvěma židlemi vytvoří dokonale provzdušněnou sušárnu.
Žampiony při vaření zůstanou bílé, pevné - jak to udělat, co použít (citronová šťáva)
Zveřejněno: neděle 22. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2986x
Žampiony po umytí a nakrájení přelijte citronovou šťávou, zůstanou bílé a dokonce při dušení pevné.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Houby lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (sůl)
- Houby při vařené tmavnou, hnědnou - jak, čím zabránit (ocet)
- Houbová pomazánka - jak připravit, udělat
- Ostrá houbová omáčka - jak připravit, udělat
- Houbová příloha k masu - jak připravit, udělat
- Zavařené houbové řízky - jak připravit, udělat
- Houbový salát se zelím - jak připravit, udělat
- Houbový salát s paprikami - jak připravit, udělat
- Ostrý hříbkový salát - jak udělat, připravit
- Zavařený václavkový salát, salát z václavek - jak připravit, zavařit, uchovat
Další rady v kategorii
-
Houbová pomazánka - jak připravit, udělat
-
Houbová příloha k masu - jak připravit, udělat
-
Houbová směs - co přidat, čím zvýraznit chuť
-
Houbový salát s paprikami - jak připravit, udělat
-
Houbový salát se zelím - jak připravit, udělat
-
Houby a alkohol - jakým nápojem zapíjet houby a co raději nepít - tipy, rady, doporučení
-
Houby lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (sůl)
-
Houby při vařené tmavnou, hnědnou - jak, čím zabránit (ocet)
-
Jak nakrájet žampiony na plátky snadno a rychle
-
Jak obalit houbové řízky snadno a rychle (sáček)
-
Jak předem upravit houby, které chceme použít do zapékaných pokrmů - tipy, rady, doporučení
-
Jak připravit koření z hub (mlýnek na pepř)
-
Jak rozmrazovat houby před použitím - tipy, rady, doporučení
-
Jak si připravit koření ze sušených hub - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat, zavařovat houby, aby neztratily chuť a vůni - postup, návod
-
Jak správně připravit, uvařit houbovou smaženici, nač si dát pozor - postup, návod, doporučení
-
Jak sušit, usušit houby - postup, návod
-
Jak to udělat, co použít, aby houby při zavařování zbělely - postup, návod
-
Jak uvařit žampiony tak, aby po uvaření neztmavly - rady, doporučení (citronová šťáva)
-
Jak vařit, upravovat houby, aby byly lépe stravitelné - tipy, rady, doporučení
-
Jak zabránit hnědnutí žampionů při tepelné úpravě, pečení (citronová šťáva)
-
Jak zabránit zčernání žampionu
-
Jak zamrazit houby do zásoby pro omáčky a rizoto
-
Jak zavařovat houby - tipy, rady
-
Jak, jakým způsobem udělat z hub kořenící prášek, jak ho skladovat - postup, návod
-
Nakládání hub - Houby v balzamikové octě
-
Ostrá houbová omáčka - jak připravit, udělat
-
Ostrý hříbkový salát - jak udělat, připravit
-
Plněné žampiony - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Sušení hub - jak sušit, usušit (síto)
-
Uchovávání hub v mrazáku - jak houby před mrazením upravit - postup, návod
-
V jakém množství je vhodné mrazit houby - tipy, rady, doporučení
-
Žampiony při vaření nezhnědnou - jak to udělat, co použít (citronová šťáva)
-
Žampiony při vaření zůstanou bílé, pevné - jak to udělat, co použít (citronová šťáva)
-
Zavařené houbové řízky - jak připravit, udělat
-
Zavařené houby jako polotovar na guláš - jak připravit, zavařit, uchovat
-
Zavařené houby na smaženici - jak připravit, zavařit, uchovat
-
Zavařené houby s cibulí - jak připravit, zavařit, uchovat
-
Zavařené houby v octě - jak připravit, zavařit, uchovat
-
Zavařené houby v tuku - jak připravit, zavařit, uchovat
-
Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu - jak připravit, zavařit, uchovat
-
Zavařené houby ve vlastní šťávě - připravit, zavařit, uchovat
-
Zavařené klouzky v octě - jak připravit, zavařit, uchovat
-
Zavařený václavkový salát, salát z václavek - jak připravit, zavařit, uchovat
-
Zavařování hub - jak připravit, co s nimi udělat před zavařením
-
► Jak čistit houby aby nezměkly a zůstaly pevné
-
► Jak dlouho namáčet sušené houby
-
► Jak dlouho skladovat žampiony v ledničce
-
► Jak nakrájet houby snadno a rychle (kráječ na vejce)
-
► Jak skladovat, uchovávat houby v lednici aby vydržely čerstvé - postup, návod