Zelenina, zeleninové saláty
- Základní údaje
- Kategorie: Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní
- Zobrazení: 4326
Jestliže nám rajčata na podzim nedozrají, je nejlepší vytrhnout celé keříky, svázat je za kořeny a zavěsit do průvanu. Tak nejlépe dozrají.
- Základní údaje
- Kategorie: Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní
- Zobrazení: 3485
Čerstvě sklizenou zeleninu ze zahrady vaříme ve slané vodě, ve které se zničí drobný hmyz nebo škůdci, které jsme přehlédli při praní.
- Základní údaje
- Kategorie: Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní
- Zobrazení: 3416
Když jde cibule špatně loupat, přelijeme ji vřelou vodou.
- Základní údaje
- Kategorie: Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní
- Zobrazení: 3155
Potřebujeme-li rajčata oloupat, položíme je na okamžik do mrazáku a pak opláchneme teplou vodou.
- Základní údaje
- Kategorie: Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní
- Zobrazení: 2768
Je-li salát příliš kořeněný, stačí přidat do dresinku trochu smetany nebo šlehačky, aby se chuť zmírnila.
- Základní údaje
- Kategorie: Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní
- Zobrazení: 2930
Saláty chutnají lépe, dáváme-li do nich místo oleje rozpuštěné máslo.
- Základní údaje
- Kategorie: Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní
- Zobrazení: 2628
Aby růžičková kapusta nezešedla, je dobré ji solit až po uvaření.
- Základní údaje
- Kategorie: Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní
- Zobrazení: 2782
Mrkev neztratí barvu, opereme-li ji ve slané vodě a při přípravě vkládáme až do vroucí vody.
- Základní údaje
- Kategorie: Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní
- Zobrazení: 2926
Nejsou-li brambory příliš namrzlé, můžeme je zachránit, když je před úpravou na několik hodin položíme do studené vody.
- Základní údaje
- Kategorie: Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní
- Zobrazení: 3042
Přidáme-li do vody při vaření starých brambor trochu octa, vylepšíme tím jejich chuť.
- Základní údaje
- Kategorie: Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní
- Zobrazení: 2930
Dáváme-li nové brambory vařit do vroucí vody, nebudou moučnaté a budou se dobře krájet do všech druhů salátu. Snažíme se vždy brambory loupat s co nejtenčí slupkou, protože právě pod ní jsou všechny cenné látky.
- Základní údaje
- Kategorie: Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní
- Zobrazení: 4876
Okurkový salát je stravitelnější, když oloupanou okurku spaříme vařící vodou, zchladíme a pak teprve krájíme nebo strouháme.
- Základní údaje
- Kategorie: Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní
- Zobrazení: 3507
Cuketové zelí: Jednu velkou cuketu oloupejte, vydlabejte dužninu se zrníčky a nastrouhejte na hrubém struhadle. Nastrouhanou cuketu dejte do hrnce a podlijte trochou vody. Osolte, přisypte celý kmín a dejte vařit. Mezitím si oloupejte velkou cibuli, nakrájejte ji najemno a osmažte dozlatova.
- Základní údaje
- Kategorie: Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní
- Zobrazení: 2796
Kedlubnové zelí: Jednu větší kedlubnu gigant oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle, dejte do vroucí osolené vody a nechte 25 minut vařit. Poté ji sceďte. Rozpusťte 2 lžíce sádla a do něj přimíchejte 50 g hladké mouky. Takto připravenou světlou jíšku přimíchejte do uvařeného zelí.
- Základní údaje
- Kategorie: Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní
- Zobrazení: 2905
Slezské kyselé zelí: Z 1 kg kysaného zelí vymačkejte vodu a zatím ji nevylévejte, použijete ji na dochucení v případě, že zelí bude málo kyselé. Zelí vložte do hrnce, přiměřeně zalijte čistou vodou a asi 10 minut lehce povařte. Po uvaření se voda scedí a zelí nechá pod pokličkou stát, aby nevychladlo.
- Základní údaje
- Kategorie: Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní
- Zobrazení: 2384
Valašské zelí: Asi 1 kg zelí rozkrájejte podélně na 5 cm široké pásy. Z nich příčně velkým ostrým nožem nakrájejte tenké proužky. Oloupejte 2 cibule a nakrájejte na drobné kostičky. V kastrolu se silným dnem rozehřejte 2 lžíce husího sádla nebo oleje a osmahněte na něm cibuli do změknutí.
- Základní údaje
- Kategorie: Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní
- Zobrazení: 4051
Bílé hlávkové zelí: Nakrouhejte 500 g bílého hlávkového zelí na tenké nudličky, posypte solí a nechte odležet, aby zkřehlo. V hrnci rozpusťte lžíci sádla, přisypte 2 lžíce cukru krupice a nechte ho zkaramelizovat. Přidejte na kostičky nakrájené 2 cibule a za občasného míchání restujte asi 10 minut.
- Základní údaje
- Kategorie: Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní
- Zobrazení: 3321
Červené zelí na karamelu s jablky: Nakrouhejte 600 g červeného zelí na tenké nudličky, 100 g cibule (nejlépe šalotky) nakrájejte na nudličky, 2 jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Na pánvi nechte zkaramelizovat 4 lžíce cukru krupice do světle hnědé medové konzistence. Na karamel přihoďte nakrájenou cibuli a přidejte 2 lžíce kachního sádla. Za stálého míchání nechte cibuli zesklovatět.
Číst dál: Červené zelí na karamelu s jablky - postup, příprava
- Základní údaje
- Kategorie: Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní
- Zobrazení: 4044
Červené zelí s povidly: Asi 1 kg hlávku červeného zelí rozkrojte a vyřízněte koštál, hlávku nakrouhejte nožem nebo na mandolíně na tenké nudličky. Prosolte a nechte chvíli odstát. V hrnci rozpalte lžíci sádla a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte zelí a 200 ml octa, dobře promíchejte a nechte chvilku dusit, podle potřeby podlijte vodou.
- Základní údaje
- Kategorie: Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní
- Zobrazení: 2947
Červené zelí s rumový mi rozinkami: Namočte 50 g rozinek do 5 cl rumu. Menší hlávku červeného zelí nakrájejte na jemné proužky a nechte je asi 40 minut vařit ve vroucí vodě. Zelí sceďte, přidejte 2 lžičky soli, 5 lžic cukru, 1 lžičku drceného kmínu a rozinky. Ještě asi 10 minut poduste na lžíci sádla. Na závěr dochuťte asi 5 cl octa.
- Jak připravit červené hlávkové zelí - postup, příprava
- Jak uvařit kysané zelí - postup, příprava
- Nač si dát pozor při nákupu květáku
- Jak poznat, zda je zelí v obchodě čerstvé
- ► Jak dodat česnekové aroma zeleninovému salátu bez přidání česneku
- ► Jak umývat petržel aby neztratila šťávu a aroma (teplá voda)
- ► Jak udělat okurkový salát stravitelnější (hořčice)
- ► Jak osvěžit zvadlý, povadlý hlávkový salát (ocet)
- ► Jak vzpamatovat povadlý, zvadlý hlávkový salát (cukr)
- ► Ředkvičky - jak zabránit vadnutí, seschnutí ředkviček, ředekve (sklenice s vodou)
Nejčtenější články z kategorie
- Zelí s křenem a jablky - recept, postup návod, příprava, suroviny, ingredience (33736 )
- Jak zabránit zhnědnutí oloupaných, oškrábaných brambor až několik dní (14857 )
- Hořká cibule - jak se vyhnout zhořknutí cibule (13536 )
- Jak zabránit zčernání brambor před tepelnou úpravou (12646 )
- Jak, čím odstranit, zmírnit zápach z úst po cibuli, česneku - tipy, rady (12412 )
- Jak rozdrtit česnek bez lisu (11686 )
- Jak odstranit z přemrzlých brambor sladkou chuť, sladkost - postup, návod (11441 )
- Jak jednoduše zbavit rajčata slupek, jak oloupat rajčata - postup, návod (11431 )
- Jak snížit, zmenšit pálivost chilli papriček - postup, návod (11152 )
- ► Jak se zbavit pálení v puse po chilli papričkách - tipy, rady, návod, zkušenosti (11088 )
- Jak rychle a snadno nakrájet zelí (10228 )
- Dietní bramboráky, bramborové placky pečené ve vaflovači (9998 )
- Jak odstranit pálivost chilli papriček (9869 )
- Růžičková kapusta - jak ji upravit, aby nechutnala hořce, nebyla hořká - postup, návod (9684 )
- Jak uchovávat květák, aby vydržel co nejdéle čerstvý (9006 )