- Základní údaje
- Kategorie: Med
- Zobrazení: 3496
Ochucený bylinkový med: Med zahřejeme ve vodní lázni na mírném ohni, až se rozpustí, a vložíme do něho čerstvé lipové květy nebo jiné bylinky podle chuti: levanduli, tymián, mateřídoušku, rozmarýnu, mátu, bazalku, meduňku nebo citrónově vonící pelargonii, z koření lze použít skořici či zázvor. Necháme uležet týden v uzavřené sklenici, aby se aroma byliny spojilo s medem.
- Základní údaje
- Kategorie: Med
- Zobrazení: 3468
Zkrystalizovaný med vložte do nádoby s teplou vodou a počkejte, až se rozpustí. Nesnažte se proces urychlit zahřátím nad 40°C, mohli byste med znehodnotit.
- Základní údaje
- Kategorie: Med
- Zobrazení: 3645
Kvalitní med se nekazí, protože vysoký obsah cukru působí jako konzervační činidlo. Med skladujte při teplotách 5 až 20°C v dobře uzavřené nádobě, aby nevstřebával pachy z okolí. Nedávejte do ledničky.
- Základní údaje
- Kategorie: Med
- Zobrazení: 3070
Med z květu černého bezu s pomerančem - příprava: Dobře proprané květy černého bezu vložíme do kastrolu, přidáme kolečka chemicky neošetřených či dobře omytých pomerančů a citronů, zalijeme vodou a asi půl hodiny za občasného zamíchání povaříme.
- Základní údaje
- Kategorie: Med
- Zobrazení: 2967
Pampeliškový med - příprava: Pampeliškové květy sbíráme nejlépe v poledne, kdy jsou plně rozvinuté. Nasypeme je do kastrolu, zalijeme asi litrem vody, přivedeme k varu a 10 minut povaříme. Přidáme dobře omyté pokrájené citrony i s kůrou a necháme 24 hodin louhovat.
- Základní údaje
- Kategorie: Med
- Zobrazení: 5729
ALKOHOL - Med dokáže odstranit až 35 % alkoholu v krvi.
- Základní údaje
- Kategorie: Med
- Zobrazení: 5512
Nevýhodou medu mezi tolika prospěšnými vlastnostmi může být jeho vysoká kalorická hodnota: 100 gramů medu má přibližně 1 360 kj. Musíme to mít na paměti, pokud držíme redukční dietu.
- Základní údaje
- Kategorie: Med
- Zobrazení: 5042
Díky snadné stravitelnosti je med vhodnou potravinou v každém věku, jeho podávání (stejně jako podávání dalších sladidel) se však nedoporučuje u dětí mladších 18 měsíců. I v pozdějším věku musíme vždy přihlédnout k aktuálnímu zdravotnímu stavu a v případě závažných onemocnění se o konzumaci medu poradit s lékařem. Některé osoby mohou být na med či jeho složky alergické.
- Základní údaje
- Kategorie: Med
- Zobrazení: 4435
Med má nejenom vysokou energetickou hodnotu, ale obsahuje také téměř 180 látek prospěšných pro lidský organismus, což něj činí komplexní a vyváženou potravinu. Obsahuje velké množství vitaminů, například vitamin C a všechny vitaminy skupiny B (tiarnin, riboflavin, niacin, biotin, kyselinu pantotenovou, pyridoxin aj.), a také železo, fosfor, vápník, hořčík, glukózu a fruktózu.
- Základní údaje
- Kategorie: Med
- Zobrazení: 5701
Na rozdíl od ovoce a zeleniny, které mohou v průběhu sklizně ztrácet své vlastnosti, se med během přípravy a uskladnění nekazí. Pokud si však má tato potravina uchovat své vlastnosti po dlouhou dobu, musí být med umístěn ve vhodné nádobě na chráněném místě bez přímého slunečního světla, aby se nezahříval.
- Základní údaje
- Kategorie: Med
- Zobrazení: 4947
Aby med mohl získat označení bio, musí mimo jiné splňovat následující podmínky:
• Včely se musejí živit vlastním medem, který nebyl nijak uměle upravován.
• Úly musejí být vyrobeny výhradně z přírodních materiálů.
• Pro prevenci a léčbu chorob včel se nesmějí používat žádné chemické přípravky.
• Med se musí vytáčet při teplotě úlu a filtrace a cezení musejí být citlivé, aby med neztratil své vlastnosti.
- Základní údaje
- Kategorie: Med
- Zobrazení: 4341
Planikový med má tmavou načervenalou barvu, je krystalický a vyznačuje se výraznou, nepříliš příjemnou chutí a vůní. V Rusku, na Ukrajině a v Polsku je velmi ceněn pro své léčivé účinky. Uplatní se také při pečení - pečivo s přídavkem pohankového medu zůstává dlouho vláčné.
- Základní údaje
- Kategorie: Med
- Zobrazení: 4115
Ostružinový med má jantarovou barvu, výrazně ovocnou, sladkou chuť a ovocnou vůni. Spolu s medem z malin a vrbovky bývá součástí takzvaného lučního medu.
- Základní údaje
- Kategorie: Med
- Zobrazení: 5023
Med z medovice (nebo také lesní med) pochází ze sladkého cukernatého výměšku několika druhů parazitického hmyzu žijícího na různých rostlinách, jako jsou borovice, jedle, dub cesmínovitý či dub korkový. Včely sbírají kapičky medovice a přinášejí je do úlu stejně jako nektar. Medovicový med bývá méně sladký a má tmavou barvu. Téměř nekrystalizuje a většinou chutná a voní po pryskyřici.
- Základní údaje
- Kategorie: Med
- Zobrazení: 4580
Medy se dělí podle svého rostlinného původu na medy květové čili nektarové a medovicové. Květový med pochází převážně z nektaru květů. Pokud pochází z jediného druhu rostliny, mluvíme o jednodruhovém medu (například pomerančový, levandulevý, eukalyptový, rozmarýnový, lipový či mateřídouškový med a mnoho dalších). Jestliže med nepochází z konkrétního druhu, ale ze směsi více rostlin, z nichž žádná nepřevažuje, mluvíme o vícedruhovém
medu.
- Základní údaje
- Kategorie: Med
- Zobrazení: 4127
Medy se dělí na různé typy podle oblasti, odkud pocházejí. U nás jsou například zapsány ochranné známky pro český, moravský a slezský med a podobná chráněná označení původu jsou béžná i v zahraničí. Aby med mohl získat dané označení, musí splnit určité požadavky. Spotřebitel si pak může vybrat dle svého přání a má záruku, že
kupuje kvalitní zboží.
- Základní údaje
- Kategorie: Med
- Zobrazení: 4244
Podle doby produkce rozlišujeme jarní čili první med (získává se na konci května), druhý neboli hlavní med (v červenci) a výjimečně pozdní med (koncem léta).
- Základní údaje
- Kategorie: Med
- Zobrazení: 4056
Chuť medu kazí zinkové, měděné, železné nebo mosazné nádobky. Med také rád pohlcuje vlhkost a pachy, proto by měl být uložen odděleně.
- Základní údaje
- Kategorie: Med
- Zobrazení: 12225
Při skladování a uchovávání medu je třeba dodržovat jisté zásady. Med je citlivý na vyšší teplotu a účinky světla. Má být proto uchováván v dobře uzavřených tmavých sklenicích v temnu a při nižších teplotách - odborníci doporučují 14-15 °C a 60 % vlhkost prostředí.
- Základní údaje
- Kategorie: Med
- Zobrazení: 4375
Med můžeme přidávat i do různých marmelád. Tím jejich chuť zlepšíme. Zvláště šípková marmeláda slazená medem je výborná.
- V jaké teplotě, v kolika stupních uchovávat med - tipy, rady, doporučení
- Co udělat, když začne med kvasit - postup, návod
- Jak rozpoznat pravý med - postup, návod
- Jak zabránit zkysnutí medu, jak uchovávat med, aby se nezkazil - tipy, rady, doporučení
- Jak zkapalnit zkrystalizovaný med bez zničení zdravých látek v medu
- ► Jak rozpustit zcukernatělý tuhý med - postup, pravidla
Nejčtenější články z kategorie
- ► Jak rozpustit zcukernatělý tuhý med - postup, pravidla (23794 )
- Jak správně skladovat a uchovávat med, jaké dodržovat zásady při skladování medu, aby se med nezkazil - tipy, rady, doporučení (12225 )
- Jak zkapalnit zkrystalizovaný med bez zničení zdravých látek v medu (11289 )
- Co udělat, když začne med kvasit - postup, návod (7866 )
- Jak rozpoznat pravý med - postup, návod (6199 )
- Jak, čím odstranit alkohol z krve - tipy, rady, doporučení (med) (5729 )
- Jak skladovat, uchovávat med, aby se nezkazil - tipy, rady, doporučení (5701 )
- V jaké teplotě, v kolika stupních uchovávat med - tipy, rady, doporučení (5606 )
- Kolik kalorií má med (5512 )
- Jak zabránit zkysnutí medu, jak uchovávat med, aby se nezkazil - tipy, rady, doporučení (5382 )
- Kdy si dávat pozor při konzumaci medu, kdo by neměl med jíst - tipy, rady, doporučení (5042 )
- Co je medovicový med (5023 )
- Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení (4947 )
- Květový med - co znamená toto označení medu (4580 )
- Med - jaké prospěšné látky pro lidský organismus obsahuje (4435 )