- Základní údaje
- Kategorie: Luštěniny - čočka, hrách, fazole, soja
- Zobrazení: 4272
Luštěniny čas od času posypeme solí a dbáme na to, aby sůl byla pravidelně rozdělená. Tak je chráníme před červy i dalšími škůdci.
- Základní údaje
- Kategorie: Luštěniny - čočka, hrách, fazole, soja
- Zobrazení: 2909
Fazolový lusk uchopte mezi ukazováček a palec a jemně ho přehněte. Pokud se bez větší námahy přelomí, je čerstvý, zvadlý lusk se ohne.
- Základní údaje
- Kategorie: Luštěniny - čočka, hrách, fazole, soja
- Zobrazení: 3622
Na začátku vaření luštěniny nesolte ani nekořeňte, protože by se prodloužila doba vaření. Všechny příchutě přidejte, až když luštěniny začínají měknout.
- Základní údaje
- Kategorie: Luštěniny - čočka, hrách, fazole, soja
- Zobrazení: 3197
Fazolky vyvařené v polévce či v podivné bílé omáčce moc sympatií nebudí. Ale co je třeba zkusit jako přílohu ke šťavnatému masu? Uvařte je v osolené vodě spolu s další zeleninou (mrkví, lusky hrášku, kedlubny) a přidejte také nakrájené brambory.
Číst dál: Jak upravit fazolové lusky jako přílohu k masu - postup, příprava
- Základní údaje
- Kategorie: Luštěniny - čočka, hrách, fazole, soja
- Zobrazení: 4114
Přidejte do fazolí při vaření špetku jedlé sody - působí proti nadýmání, takže luštěninu lépe strávíte.
- Základní údaje
- Kategorie: Luštěniny - čočka, hrách, fazole, soja
- Zobrazení: 3663
Ta nejlepší metoda pro snadné čištění fazolí a zbavování je vláken je, když fazole namočíte na pár minut do horké vody a hned pak do vody studené.
- Základní údaje
- Kategorie: Luštěniny - čočka, hrách, fazole, soja
- Zobrazení: 3736
Pikantní naložené fazolky - příprava: Fazolové lusky opereme, seřízneme stopky a špičky a stáhneme tuhé vlákno. Buď je necháme celé, nebo je nakrájíme na šikmé proužky. Vložíme do sklenic, proložíme oloupanými stroužky česneku a
- Základní údaje
- Kategorie: Luštěniny - čočka, hrách, fazole, soja
- Zobrazení: 4517
Fazolky ve slaném nálevu - příprava: Z fazolových lusků odstraníme tuhá vlákna a špičky a nakrájíme je na asi 5 cm dlouhé kousky. Vložíme je do vroucí osolené vody a 5 minut povaříme. Scedíme, vložíme do sklenic, zalijeme nálevem, v
- Základní údaje
- Kategorie: Luštěniny - čočka, hrách, fazole, soja
- Zobrazení: 3746
Fazolky v kyselém nálevu - příprava: Z fazolových lusků odstraníme tuhá vlákna a špičky a nakrájíme je na asi 5 cm dlouhé kousky. Vložíme je do vroucí osolené vody a krátce povaříme. Scedíme, vložíme do sklenic, zalijeme nálevem,
- Základní údaje
- Kategorie: Luštěniny - čočka, hrách, fazole, soja
- Zobrazení: 3726
Fazolky ve sladkokyselém nálevu - příprava: Z fazolových lusků odstraníme tuhá vlákna a špičky a nakrájíme je na asi 5 cm dlouhé kousky. Vložíme je do vroucí osolené vody a 5 minut povaříme. Scedíme, vložíme do sklenic, zalijeme
Číst dál: Fazolky ve sladkokyselém nálevu - jak připravit, udělat
- Základní údaje
- Kategorie: Luštěniny - čočka, hrách, fazole, soja
- Zobrazení: 4075
Chceme-li mít luštěniny dříve uvařené, přidáme k nim trochu jedlé sody.
- Základní údaje
- Kategorie: Luštěniny - čočka, hrách, fazole, soja
- Zobrazení: 4103
Fazolové lusky vaříme vždy v odkrytém hrnci. Po uvaření a scezení zlepšíme jejich chuť několika kapkami oleje, který též zvýší jejich stravitelnost.
- Základní údaje
- Kategorie: Luštěniny - čočka, hrách, fazole, soja
- Zobrazení: 4260
Fazolové lusky, když je spařujeme, nesmíme propláchnout studenou vodou, protože ji vtáhnou do sebe, čímž zvodnatí a pozbudou dobré chuti.
- Základní údaje
- Kategorie: Luštěniny - čočka, hrách, fazole, soja
- Zobrazení: 4323
Fazolové lusky dáváme vařit vždy do prudce vařící vody, protože tak zůstanou pěkně zelené.
- Základní údaje
- Kategorie: Luštěniny - čočka, hrách, fazole, soja
- Zobrazení: 4342
U mladých fazolových lusků je nutno stáhnout tuhá postranní vlákna. Krájíme je na menší kousky a teprve potom je upravujeme.
- Základní údaje
- Kategorie: Luštěniny - čočka, hrách, fazole, soja
- Zobrazení: 6445
Chceme-li mít luštěniny dříve uvařené, přidáme k nim trochu jedlé sody.
- Základní údaje
- Kategorie: Luštěniny - čočka, hrách, fazole, soja
- Zobrazení: 7912
Špetkou jedlé sody, kterou přidáte do vody, urychlíte uvaření luštěnin.
- Základní údaje
- Kategorie: Luštěniny - čočka, hrách, fazole, soja
- Zobrazení: 7571
I když postupujete při vaření jáhlí tak jak se má, často bývají hořké. Pokud se zhorřknutí jáhlí chcete vyhnout, postupujte podle následujícíc rady: jáhly pře dvařením minimálně 3x prolijte vodou. Hořké látky na povrchu jáhlí se odplaví a jáhle nebudou hořké.
- Základní údaje
- Kategorie: Luštěniny - čočka, hrách, fazole, soja
- Zobrazení: 7157
Luštěniny a obiloviny (rýže, jáhly, čočka, fazole) vařte v předepsaném množství vody a hlavně při vaření nikdy nemíchtejte!!! Díky tomu se nepřipálí.
- Základní údaje
- Kategorie: Luštěniny - čočka, hrách, fazole, soja
- Zobrazení: 13902
Luštěnmy vždycky vařte bez soli. Jinak se doba jejich vaření prodlouží na trojnásobek a vy tak spotřebujete mnohem více elektrické energie nebo plynu.
Nejčtenější články z kategorie
- Rychlé uvaření luštěnin - kdy je vhodné solit luštěniny při jejich vaření (14599 )
- Proč se luštěniny při vaření nesolí (13902 )
- Jak urychlit vaření luštěnin ve vodě - tipy, rady, doporučení (10420 )
- Jak urychlit vaření luštěnin pomocí jedlé sody (7912 )
- Hořké jáhle - jak zabránit zhořknutí jáhlí (7571 )
- Jak zabránit připálení obilovin, luštěnin při vaření v hrnci (7157 )
- Jak, čím urychlit vaření luštěnin (6445 )
- Fazolky ve slaném nálevu - jak připravit, udělat (4517 )
- Co udělat s mladými fazolovými lusky před vařením - rady, doporučení (4342 )
- Jak vařit fazole, aby si zachovaly barvu - tipy, rady, doporučení (4323 )
- ► Jak ochránit luštěniny červi, moli a jinými škůdci (4272 )
- Proč po uvaření neproplachovat fazolové lusky vodou - rady, doporučení (4260 )
- Nadýmání po luštěninách - jak, čím předejít, zabránit (soda) (4114 )
- Jak vařit fazolové lusky a jak zvýšit jejich stravitelnost - rady, doporučení (olej) (4103 )
- Luštěniny rychleji uvařené - jak, čím docílit (soda) (4075 )