- 1. ► Jak zabránit přetečení zavařeniny při zavařování v hrnci
- (Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny)
- Když do zavařeniny přidáme oříšek másla, zavařenina nepřeteče na plotnu.
- Vytvořeno 6. květen 2018
- 2. Jak skladnit vlašské ořechy bez zavařování
- (Uchování potravin a nápojů)
- Zralé, ale zcela suché vlašské ořechy dáme na silnou vrstvu bílého písku do kameninové nádoby a pískem je také zakryjeme.
- Vytvořeno 6. květen 2018
- 3. Zavařování v myčce - jak to udělat, postupovat
- (Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny)
- Jak zavařovat v myčce? Naplňte sklenice obvyklým způsobem a uzavřete. Pak je vložte do myčky na nádobí a spusťte program na 70 C. Pochopitelně nesmíte přidat žádný mycí prostředek. Jakmile ukončí myčka ...
- Vytvořeno 10. květen 2017
- 4. Mátová šťáva - recept
- (Alkoholické a nealkoholické nápoje)
- ... jednou krátce přejít varem. Prostředek na zavařování rozpustíme v malém množství rumu a vmícháme do ještě horké šťávy. Nalijeme do lahví a uchováme v chladu. Mátová šťáva - suroviny: 25 přebraných ...
- Vytvořeno 16. březen 2017
- 5. Prasknutí zavařovací sklenice při zavařování - jak, čím předejít, zabránit (horká voda)
- (Různé zlepšováky v kuchyni)
- Před tím, než nalijete horkou marmeládu nebo jakékoliv hodně teplé směsi do skleněné nádoby, zabalte nádobu do utěrky vymáchané v horké vodě. Vyhnete se tak teplotnímu šoku, který by mohl nádobu nebo lahev ...
- Vytvořeno 16. říjen 2016
- 6. Hnědnutí celeru při zpracování, zavařování - jak, čím zabránit, zamezit (citronová šťáva)
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- Celer při zpracování velmi rychle hnědne, vkládáme ho proto do vody s přídavkem citronové šťávy nebo kyseliny citronové, stejně jako když postup zavařování vyžaduje povaření ve vodě. V tomto případě je ...
- Vytvořeno 19. září 2016
- 7. Patisony s křenem - jak připravit, udělat
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- ... 30 minut při teplotě 90 C. Nemáme-li dostatečné množství malých patisonků, můžeme použít i ty přerostlé. Ty před zavařením okrájíme a nakrájíme na kostičky. Pak už postupujeme stejně jako při zavařování ...
- Vytvořeno 18. září 2016
- 8. Zavařená kukuřiční zrna - jak, s čím zavařovat
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- K zavařování kukuřičných zrn používáme nepřezrálé, ale již žluté palice. Vyloupaná zrna zavařujeme samotná, nebo ve směsi se zeleninou či fazolemi. ...
- Vytvořeno 10. září 2016
- 9. Zavařování kukuřice - jak velké klasy kukuřice jsou nejvhodnější
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- Zavařujeme hlavně mladé kukuřičné klásky o velikosti 8-12 cm, které zpracováváme podobně jako okurky. Jsou nejlepší ve sladkokyselém nálevu.
- Vytvořeno 10. září 2016
- 10. Zavařování v myčce na nádobí - jak to udělat, jak postupovat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Zavařovat lze i v myčce na nádobí. Sklenice vyskládáme tak, aby se navzájem nedotýkaly, a pustíme program s nejvyšší teplotou (alespoň 65, ideálně ale 70-80 stupňů). Po skončení programu sklenice vyndáme ...
- Vytvořeno 30. červenec 2016
- 11. Zavařování v troubě - jak to udělat, postupovat
- (Uchování potravin a nápojů)
- ... rozestupy mezi sklenicemi. Čas zavařování bude stejný jako v páře či hrnci s vodou. ...
- Vytvořeno 30. červenec 2016
- 12. Zavařování v mikrovlnné troubě - jak to udělat, postupovat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Moderním způsobem zavařování je sterilace v mikrovlnné troubě. Sklenice sterilujeme 10 minut na 70 W a pak 10 minut na 100 W. Nemusíme se bát použít otáčecí kovová (tzv. twist-off) víčka - v mikrovlnce ...
- Vytvořeno 30. červenec 2016
- 13. Zavařování hub - jak připravit, co s nimi udělat před zavařením
- (Houby)
- Houby zavařujeme co nejdříve po sběru. Očištěné houby pokrájíme na větší kousky, menší houbičky necháváme celé, anebo překrojené napůl. Vložíme je do vroucí mírně osolené vody a asi 10 minut povaříme, ...
- Vytvořeno 24. červenec 2016
- 14. Zavařování gulášů, omáček, polévek - jak zavařit, nač si dát pozor
- (Uchování potravin a nápojů)
- Guláše, omáčky, polévky a další hotová jídla, která budeme zavařovat nezahušťujeme moukou, protože by v průběhu skladování mohlo dojít k jejich zkysnutí. Zahuštění provedeme až před konzumací.
- Vytvořeno 24. červenec 2016
- 15. Zavařování masa - jak zavařovat, nač si dát pozor, co použít
- (Uchování potravin a nápojů)
- Maso a masné výrobky, obsahující tuk, zavařujeme do sklenic s víčky s červeným těsněním, ale také do speciálních zavařovacích plechovek. Vyplatí se vždy používat víčka nová, nepoužitá. Sklenice či plechovky ...
- Vytvořeno 24. červenec 2016
- 16. Zavařování masa - jak zavařovat, přichystat
- (Ryby, maso, vnitřnosti)
- Maso zavařujeme vždy vykostěné, očištěné od tužších částí, jako jsou blány, šlachy či chrupavky. Z odřezaných částí si můžeme připravit vývar, kterým maso částečně zalijeme.
- Vytvořeno 24. červenec 2016
- 17. Zavařování jídel, potravin - jak, kdy zavařovat, nač si dát pozor
- (Uchování potravin a nápojů)
- Vždy zavařujeme pouze čerstvé a kvalitní potraviny. Hotová jídla a polévky zavařujeme ihned po jejich uvaření.
- Vytvořeno 24. červenec 2016
- 18. Zavařování ořechů bez tekutiny uvnitř sklenic - postup, návod
- (Uchování potravin a nápojů)
- Zavařování ořechů: jádra ořechů řádně vysušíme. Sklenice musí být taky dobře vysušené. Jádra nasypeme do sklenic a zavíčkujeme. Na ořechy by měla být nová víčka, která můžeme příště použít při zavařování ...
- Vytvořeno 27. září 2015
- 19. Jak vyrobit univerzální antibakteriální čistič - recept, postup, návod, příprava, suroviny (pomerančové slupky)
- (Úklid)
- ... zavařování lahev s rozprašovačem ...
- Vytvořeno 27. září 2015
- 20. Jak vyrobit zklidňující olej na boule a modřiny - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- (Přírodní léčba, byliny, bylinky)
- ... 10 g květů suaené levandule 10 g listu sušené meduňky menší sklenice na zavařování s gumičkou ...
- Vytvořeno 13. září 2015
- 21. Jak vyrobit extrakt z lékořice k posílení imunity - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- (Imunita, obranyschopnost, alergie)
- ... g kořene lékořice 500 ml vodky menší sklenice na zavařování s gumičkou ...
- Vytvořeno 13. září 2015
- 22. Jak vyrobit domácí dětský pudr - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- (Přírodní kosmetika)
- ... pudr (cukřenka, olnička, může být i sklenička na zavařování, do jejíhož víčka uděláte dírky) ...
- Vytvořeno 13. září 2015
- 23. Jak, čím urychlit pečení drůbeže - tipy, rady, zlepšováky (sklenice na zavařování)
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Drůbež se dobře a rychle propeče, když do břišní dutiny vsuneme skleněnou lahev např. zavařovací sklo. To se teplem nahřeje a maso se peče i zevnitř.
- Vytvořeno 1. květen 2015
- 24. Jak to udělat, co použít, aby houby při zavařování zbělely - postup, návod
- (Houby)
- Při zavařování podzimních hub ve slaném nálevu, přidáme do nálevu na 1 litr asi 20 g kyseliny citrónové, aby houby zbělely. ...
- Vytvořeno 25. únor 2015
- 25. Zavařování okurek v myčce na nádobí - postup, návod, zkušenosti, informace
- (Uchování potravin a nápojů)
- Zavařování okurek v myčce na nádobí - postup: sklenice naplňte obvyklým způsobem a uzavřete. Sklenice doporučujeme očistit od nálepek. Vložte do myčky, spusťte program 70°C na 90 minut. Pochopitelně nepřidávejte ...
- Vytvořeno 31. červenec 2014
- 26. Jak zvýraznit kořeněnou chuť okurek při zavařování
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- Jestliže si sami nakládáte okurky, předtím, než je vložíte do zavařovací lahve, je kolem dokola propíchejte vidličkou. Tak se lépe ochutí připraveným nálevem.
- Vytvořeno 6. duben 2014