Jahodový sirup s brusinkami - příprava: Jahody propláchněte, nechte v sítu odkapat a rozmixujte je. Brusinky nechte povolit a rozmačkejte je. Obě směsi promíchejte a vmíchejte do nich kyselinu citronovou a vodu. Přendejte do skleněné mísy, přikryjte čistou plátěnou utěrkou a uložte na 48 hodin do chladu. Potom šťávu sceďte a přelijte do hrnce.
Vmíchejte do ní pískový cukr (na 1 litr šťávy asi 1,5 kg cukru) a pomalu zahřívejte, ale nevařte a nezapomeňte občas promíchat. Jakmile se cukr rozpustí a sirup se dostane k bodu varu, opatrně ho přelijte do čistých sklenic, uzavřete a nechte vychladnout.
Jahodový sirup s brusinkami - suroviny:
- 2,5 kg zralých jahod
- 500 g mražených brusinek
- 25 g kyseliny citronové
- 1 l vody
- pískový cukr