Plněné žampiony - příprava: Houby očistěte, ale neloupejte. Nožičky malých žampionů odkrojte, velkých odlomte. Malé houby a nožičky nasekejte nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejte máslo, vložte 4 velké žampiony, pokapejte citronovou šťávou a z každé strany je 1 minutu opékejte.
Lehce osolte a dejte stranou. Ve stejné pánvi rozehřejte zbylé máslo. Přidejte šalotku a zlehka smažte 2-3 minuty, přidejte nakrájené houby a zbylou citronovou šťávu, lehce osolte a smažte další 2-3 minuty, až se odpaří tekutina. Pak přidejte smetanu a 1 minutu povařte. Vsypte petrželku, osolte, opepřete a dejte trochu vychladnout. Pak jí naplňte kloboučky a lžící vytvarujte hromádky. Posypte strouhankou a dejte zapéct do trouby předehřáté na 200 °C.
Plněné žampiony - suroviny:
- 4 velké pevné žampiony
- 100 g malých žampionů
- šťáva z 1/2 citronu
- 60 g másla
- 1 střední šalotka nadrobno nakrájená
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- 1 lžíce nakrájené petrželky
- 1 lžíce strouhanky
- sůl
- čerstvě mletý pepř