Bazalkové pesto - příprava: Z opraných snítek bazalky otřepejte vodu, lístky otrhejte a rozmixujte s mořskou solí na hladkou pastu. Pomalu přilévejte olej a ručně vymíchejte na kaši. Česnek oloupejte a buď rozsekejte nadrobno, nebo rozetřete se solí.
Obě směsi pak smíchejte, opepřete a přimíchejte nasekané piniové oříšky. Nakonec nastrouhejte parmazán, který vmíchejte do bazalkového základu. Můžete vše také připravit v mixéru - olivový olej však přilévejte postupně, aby mělo pesto krémovou konzistenci. Parmazán vmíchejte až nakonec, a to ručně. Tatáž pravidla platí pro případ, že budete všechny přísady naráz mixovat tyčovým mixérem.
Bazalkové pesto - suroviny:
- 50 ml panenského olivového oleje
- 50 g piniových oříšků
- 4 hrsti listů bazalky
- 2-3 stroužky česneku
- 3-4 lžíce strouhaného parmazánu
- 1/2 lžičky mořské soli
- mletý bílý pepř