Pampeliškový med - příprava: Pampeliškové květy sbíráme nejlépe v poledne, kdy jsou plně rozvinuté. Nasypeme je do kastrolu, zalijeme asi litrem vody, přivedeme k varu a 10 minut povaříme. Přidáme dobře omyté pokrájené citrony i s kůrou a necháme 24 hodin louhovat.
Druhý den odvar přecedíme přes plátno, které dobře vymačkáme, abychom získali co nejvíce výluhu. Přidáme cukr a za občasného zamíchání vaříme tak dlouho, až med zhoustne. Hustotu zkusíme tak, že kápneme lžičku medu na talířek a necháme vychladnout. Horký med nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
Pampeliškový med - suroviny:
- 300 velkých květů pampelišky
- 1 kg krystalového cukru
- 2 citrony