Kandovaná dýně - recept: Na 1 kg dýně budete potřebovat: 2–3 citrony, 1 pomeranč a 0,5 kg cukru. Tuhou část dužiny nakrájejte na kostičky zhruba půl až centimetr velké, zalijte vodou a šťávou ze 2 až 3 citronů a nechte přes noc máčet. Ráno vodu slijte, přidejte šťávu z 1 pomeranče, přisypte půl kilogramu cukru a nechte znovu odpočívat. Večer (nebo až se k nim dostanete) dýně zahřejte na bod varu, stáhněte plamen a za mírného varu nechte zesklovatět.
Pozor ale, nepřevařte je! Slijte je přes cedník, nechte okapat a vyklopte je na plech s papírem na pečení. V pootevřené troubě je sušte při zhruba 50 °C, až vám půjdou lehce od papíru a nebudou se ani lepit k sobě navzájem. Prosypte je cukrem krupicí a voilà – kandovaná dobrota je na světě.
Použití: Do biskupských chlebíčků, vánočních štol nebo prostě jen tak na mlsání.