Kosmatice, řízek z květu bezu černého - příprava: Květenství černého bezu opatrně vypereme ve vodě a na utěrce necháme oschnout. Vypracujeme řídké těstíčko s moukou a žloutky, necháme odpočinout a pak přidáme ušlehaný sníh z bílků. Kosmatice smažíme v rozpáleném oleji tak, že nejprve podržíme květy za stopku a namočíme do těsta, pak do oleje na pánev.
Až se usmaží na jedné straně, odstřihneme stopku a usmažíme na straně druhé. Tímto způsobem se ušetří použité množství oleje. Podává se buď kosmatice slaná s bramborem a salátem jako lehký oběd, nebo jako sladký moučník posypaná cukrem a skořicí.
Kosmatice - suroviny:
- 8-12 čerstvých květenství černého bezu
- 8 lžic hladké mouky
- 1/2 hrnku mléka či vody
- 2 vejce (zvlášť žloutky a z bílků ušlehat sníh)
- olej na smažení
- špetka soli
- podle chuti cukr se skořicí na posypání
Bez černý, bezinky - účinky na zdraví, použití, využití - zde.